Reaal Cool

21. märtsil kogunes Tallinna Reaalkooli ligi 60 noort kõnemeistrit üle Eesti.

 Kõnelejaid saabus koguni Võru- ja Valgamaalt. Nimelt toimus National Public Speaking Competition ehk vabariiklik inglisekeelne kõnevõistlus. Reaalkooli kaks esindajat olid 139.a klassi Richard Johan Kaup-Lapõnin ning 139.c klassi Johann Kristjan Laurits, kes olid saanud kaksikvõidu koolisisesel Reaal Cool kõnevõistlusel. 

Võistluse üldteemaks oli „Relations between nations are too important to be left to governments alone”, kuid kõned ise olid eri teemadel, nagu „What is culture”, „Can a society exist without laws?”, „Democracy is failing” ja „Sport has the power to change the world”, kusjuures viimane oli nii Richardi kui ka Johanni kõne teemaks.

Võistluspäeva algas avamistseremooniaga kooli aulas, kus pidas kõne ka direktor Ene Saar ning Mia-Marie Sukles (139.b) tõlkis inglise keelde. Pärast žürii tutvustamist tseremoonia lõppes ning gruppidesse jaotatud võistlejad liikusid eraldi klassiruumidesse — algas esimene voor. Esimeses voorus said kõik esitada oma ettevalmistatud kõnet ning igast grupist valiti kaks parimat, kes pääsesid edasi poolfinaali. Poolfinaalis hakkasid kõnelejad esitama impromptu kõnesid: ükshaaval lasti igal poolfinalistil valida teema. Kõne ettevalmistamiseks anti vaid 15 minutit, mille täissaamisel tuli seda kohe ka žüriile aulas esitada. 

Finaalis oli 12-st poolfinalistist järel vaid 6, sealhulgas meie realistid Richard ja Johann. Veel viimast korda esitasid kõnelejad oma algselt ettevalmistatud kõnesid. Žürii, millesse kuulusid muuhulgas USA suursaadik George P. Kent ja Suurbritannia suursaadik Ross Allen, langetasid lõpuks raske otsuse. Võitjaks valiti Sandra Näks 21. Koolist, kes kõneles seaduste vajalikkusest ühiskonnas ja teise koha pälvis Richard Kaup oma kõnega spordist. Sandra Näksi ootab järgmiseks ees Eesti esindamine rahvusvahelisel kõnevõistlusel.

Kirjutas Johann



Kommenteerimine on keelatud.