Shuji Eestimaad vallutamas

2022. aasta sĂŒgisel liitus 11.c klassiga ĂŒheks kooliaastaks Shuji Watanabe Jaapanist.

Praeguseks on Shuji juba viis kuud Eestis elanud, proovinud verivorste, jalutanud vanalinnas ja osa vĂ”tnud Reaalkooli mitmetest traditsioonilistest ĂŒritustest. Selleks, et nii Jaapanist kui Shujist rohkem teada saada, pead edasi lugema


Kus sa Jaapanis elad?

Minu kodu on Ichinomiya linnas Aichi prefektuuris. Nagoya on samuti Aichi prefektuuris olev linn, kuid see on Ichinomiyast palju kuulsam. Ichinomiya rahvaarv on 382 000 inimest ja linna pindala on 113 kmÂČ. Ichinomiya linn on tuntud selle poolest, et see on maailma kolme kĂ”ige pĂ”hilisema villatootmispiirkonna keskuseks. Aga ma ei tea selle kohta eriti palju.

Kuidas sa sattusid Eestisse vahetusÔpilaseks? 

Minu kool saadab iga aasta umbes 60 Ôpilast vÀlismaale Ôppima (minu koolis on kokku umbes 1000 Ôpilast). Ma ei olnud sellest enne kooli Ôppima asumist kunagi varem kuulnud, kuid kui ma kuulsin vahetusaasta kohta vanematelt Ôpilastelt ja sÔpradelt, siis tekkis ka minul soov vÀlismaale Ôppima minna. 

Miks ma valisin just Eesti? Esiteks ma teadsin juba algusest peale, et tahan PÔhja-Euroopasse minna. Teiseks huvitusin Eesti imelisest IT-kultuurist. Kolmandaks nÀgin Eesti ja Jaapani vahel sarnasusi, mÔlemas riigis on sarnane saunakultuur. Ja otse loomulikult mulle meeldivad saunad. 

Mis on Eesti ja Jaapani koolisĂŒsteemide erinevused?

Esiteks Eestis on klassid 1.–12., kuid Jaapanis on algkool 1.–6. klassini, pĂ”hikool 1.–3.  klassini ja keskkool 1.–3. klassini.  TeisisĂ”nu kĂ€in Eestis 11. klassis, kuid Jaapanis kĂ€in keskkooli teises klassis. 

Teiseks erinevuseks on kooliaasta algusaeg. Eestis algab kool septembris ja lÔppeb juunis, kuid Jaapanis algab kooliaasta aprillis ja lÔpeb jÀrgneva aasta mÀrtsis. 

Kolmas erinevus on see, et Eestis peavad Ôpilased Ôppeainest lÀhtuvalt klassiruumi vahetama, kuid Jaapanis vahetavad Ôpetajad klassiruumi, et liikuda sinna, kus on Ôpilased. 

Neljandaks Jaapani Ôpilased koristavad oma koolimaja. SeetÔttu ongi koolis haruharva koristusfirma töötajaid nÀha.

Viiendaks peavad Jaapani Ôpilased pÔhikoolis ja keskkoolis kandma koolivormi. 

Kuidas nÀeb vÀlja sinu tavaline koolipÀev Jaapanis?

Tavaliselt algavad keskkoolis tunnid kell 8.40 hommikul klassijuhatajatunniga, mis kestab kĂŒmme minutit. SeejĂ€rel on kuus vĂ”i seitse 50-minutilist tundi. Neljanda ja viienda tunni vahepeal on 50-minutiline söögivahetund, teiste tundide vahel on 10-minutilised vahetunnid. Peale tunde  jÀÀvad mĂ”ned klassi Ă”pilased koolimaja koristama, ĂŒlejÀÀnud Ă”pilased lĂ€hevad koju vĂ”i huviringidesse. Minu kool on aga natuke teistsugune, kool algab kell 9.15 hommikul ja meil on kolm vĂ”i neli 90-minutilist tundi pĂ€evas. Teise ja kolmanda tunni vahel on tunniajane lĂ”unapaus ja teiste tundide vahel on 10-minutilised vahetunnid. Peale selle on minu kool samasugune nagu teised keskkoolid Jaapanis.

Mis on Jaapani ja Eesti kÔige suuremad erinevused?

Ma arvan, et kĂ”ige suurem erinevus on see, et eestlased rÀÀgivad enamasti rohkem kui kahte keelt, jaapanlased rÀÀgivad tavaliselt vaid jaapani keelt. Jaapanis ei lĂ€he teisi keeli vaja. Lisaks sellele on Jaapani maastik 70% ulatuses mĂ€gine ja 30% ulatuses tasane, kuid Eesti maastik on ĂŒsna tasane. Mind ĂŒllatas Eestis see, et poisid ja tĂŒdrukud on omavahel vĂ€ga lĂ€hedased. Ja paljud teised erinevused


Tavaliselt kirjeldatakse stereotĂŒĂŒpset eestlast kui tĂ”sist, kinnist ning fĂŒĂŒsilist kontakti mittearmastavat inimest. Kas sulle on samasugune mulje jÀÀnud?

Ma arvan, et mĂ”ned eestlased vastavad tĂ€pselt eestlase stereotĂŒĂŒbile, kuid need, keda mina Eestis kohanud olen, on kĂ”ik sĂ”bralikud, rÔÔmsameelsed ja neile meeldib fĂŒĂŒsiline kontakt.

Kuidas sa kirjeldaksid stereotĂŒĂŒpilist jaapanlast? 

Arvan, et stereotĂŒĂŒpilised jaapanlased on sarnased stereotĂŒĂŒpiliste eestlastega.

Mis on kÔige levinumad spordialad, millega Jaapanis tegeletakse?

Jalgpall on kÔige kuulsam spordiala Jaapanis. Mulle tundub nii. Samuti on ka pesapall vÀga kuulus. Arvan, et need spordialad on Jaapanis populaarsed, sest jaapanlased on head vÔistkonnaspordis ning omavahelises koostöös. 

Mida sa arvad verivorstidest? 

Polnud halvad, aga ma mĂ”istan neid, kes ĂŒtlevad, et need maitsevad imelikult. 

Kas sa tunned koduigatsust? 

Ma ei ole veel koduigatsust tundnud, sest ma Jaapanis olles elasin ĂŒhiselamus ja minu elustiil on siin Eestis sarnane sellele, mis mul oli Jaapanis. 

Mis on eesti keele juures kÔige naljakam?

Muidugi ĂŒ, u, o, Ă”, ö, a, Ă€. 

Mis on sinu lemmikfraas jaapani keeles ja mida see tÀhendab?

Inglise keeles „When in Rome, do as the Romans“, jaapani keeles â€žéƒ·ă«ć…„ăŁăŠăŻéƒ·ă«ćŸ“ăˆâ€œ (Gonihaitteha, gonisitagae). See tĂ€hendab, et vÔÔrale maale, keskkonda vĂ”i ĂŒhiskonda sattudes tuleks jĂ€rgida sealseid viise ja kombeid, isegi kui need erinevad enda kommetest.

Ideaalne vanasÔna rahvusvahelistele Ôpilastele.

Kas eestlased tunduvad sulle ĂŒhesugused?

Esimesed kaks nĂ€dalat ma ei suutnud eristada enda klassi tĂŒdrukute nĂ€gusid. Aga pĂ€rast sain teada enda klassikaaslaste nimed ja siis hakkasin tasapisi nimesid ja nĂ€gusid omavahel kokku panema. 

Miks sa alati tundides magad? Mida sa siis öösel teed?

Ma olen lihtsalt unine :). Ma ei tea. Kui ma olin Jaapanis, siis ma lĂ€ksin tavaliselt magama kesköö paiku ja ma ei ole sellest harjumusest lahti saanud. JÀÀn hilja magama erinevatel pĂ”hjustel, tavaliselt vaatan YouTube’i, mĂ€ngin telefonimĂ€nge, lihtsalt laman voodis jne


Kes on Tallinna Reaalkoolis su lemmikÔpetaja ja miks?

Madis Somelar. Kas mul on pÔhjust vaja?

Kui sa saaksid Jaapanisse kaasa vĂ”tta ainult ĂŒhe neist kolmest esemest, siis mille sa valiksid?

  • kahvel Reaalkooli sööklast – iga keskmine reaalikas on selle kahvliga söönud, seega sa saaksid koju kaasa vĂ”ta tĂŒkikese meist kĂ”igist 
  • tĂŒhi plastpudel – see on kĂ”rge vÀÀrtusega, sest see sisaldab eesti Ă”hku
  • Kirju Kiisu – sa ilmselt pead selle juba lennukis Ă€ra sööma, aga see toob hetkeks tagasi kĂ”ik imelised vahetusaasta mĂ€lestused

Valiksin kahvli Reaalkooli sööklast, sest mÀlestused vÀlismaal Ôppimisest jÀÀvad siis alati kÀegakatsutavaks.

Kirjutas Birgit

 

Kommenteerimine on keelatud.