Suunatud stiil

Birgit ja Simone hindamas suundade stiilivalikuid…

Tehes oma hea tahte protokollis saatusliku suunavaliku, satud klassi, kus tahes-tahtmata väljenduvad suunale omased stereotüübid. Kuidas väljenduvad need aga riietuses? NB! Kõik stereotüübid on kujundatud autorite arvamuse põhjal ning stereotüüp ei kirjelda keskmisest erinevaid õpilasi!.

Reaal-programmeerimissuund

Sokid, sandaalid… Keskmine reaal-programmeerimise suuna õpilane ehk edaspidi „progeja“ vahetab hommikuti kohusetundlikult talvesaapad sandaalide vastu. Sandaalid on progejate igapäevaelus olulisel kohal, sest need aitavad varvastel hingata. Varbad peavad mõnusalt liikuda saama, sest vastasel juhul on häiritud ka ajutöö. Kujuta ette, et oled programmeerimisolümpiaadil, aga tunned, et jalanõud pitsitavad! Ajul on keeruline töötada, kui seda miski häirib. Seetõttu kannavadki esinduslikud progejad sandaale ning kõrged kohad olümpiaadidel kuuluvad just neile. 

Püüdsime kinni 11.a klassi õpilase Oskar Puki, kes on innovaatiliste progesuuna moetrendide igapäevane katsetaja. Koolis näeb teda alati pruunide sandaalidega, mis käivad krõpsuga kinni. Oskar suudab iga päev järgida moemaailma kõige olulisemat reeglit: ei tohi kanda üle 3 värvi korraga. Seda ilmestab kõige paremini see, et tema sokid on alati samasugust värvi nagu tema kampsun.

Reaal-majandussuund

Kui progesuuna tunnusmärgiks on sokid ja sandaalid, siis reaal-majanduse suuna õpilane kannab Nike Jordaneid. Jordanid olid algselt korvpallijalanõud, kuid tänapäeval on Jordanitest kujunenud väga populaarsed vabaajajalanõud. Kuna Jordaneid kannavad eelkõige spordipoisid, siis pole vaja imestada, et spordiklassiks kutsutud 12.c õpilaste seas on enamikel poistel igapäevaselt Jordanid jalas. Lisaks Jordanitele kannavad majandussuuna õpilased tavalisi Nike’i, Adidase või mõne muu spordiriietele keskendunud brändi pullovere või polosärke. Pükstel peavad alati taskud olema, sest muidu pole kuskil sularaha hoida. 11. klassi majandussuuna õpilase Joosepi arvates on kõige parem stiil just majandussuuna õpilastel. 

Reaal-inseneeria suund

Mis on aga inseneeria suuna stereotüüpiline riietus? Esimese asjana valitseb ajus tühjus… Inseneeria suuna õpilaste riietust iseloomustavad lihtsus ja praktilisus. Piisavalt suured püksitaskud on inseneeriapoistel just selleks, et suured joonlauad, pliiatsid ja mõõdulindid tasku mahuks – kunagi ei tea, mis probleem uusi parandusi vajab. Kuulujuttude järgi peaksid inseneeria suuna õpilased kõigist Reaalkooli õpilastest kõige loovamad olema, kuid kas nende loovus väljendub ka nende riietuses? Ei, muidugi mitte, see väljendub nende ideedes, riietuses hoiavad nad tagasi ja säilitavad lihtsust. 

139. lennu inseneeria suuna õpilastest püüdsime kinni Oliveri, kes väljendab meisterlikult oma stiiliga lihtsust ja praktilisust. Tahtsime aga teada kuidas Oliver ise oma kaasõpilaste stiili kirjeldab ning Oliver vastas: „Vanaisa kampsunid, lihtsakoelised ketsid ja kui enamusele otsa vaadata, siis igal õigel inseneeria õpilasel lebavad ninal ka prillid.“ Kuid mis on need salapärased poed, kus Oliver endale riideid ostmas käib? „Eks ikka Zara, Baltman ja Tommy Hilfiger,“ vastab Oliver. 

Reaal-meditsiinisuund

Igapäevaselt kitli või stetoskoobiga õpilast me koolimajas ei kohta, kuid meditsiini suuna õpilases võivad peituda siiski laialdased meditsiinialased teadmised. Argipäevases stiilis säilitatakse oma riietuses professionaalsus, kantakse pintsakuid, mille sisetaskutes võib leida just esmaabikomplektile omaseid esemeid nagu plaastrid, marlirull, desinfitseerija jpt. Külmal talveperioodil peab mediõpilane oluliseks oma kehatemperatuuri säilitamist, mistõttu võib neid kohata kõrge kaelusega kampsuneid kandmas. Samas peab nende igapäevane riietus võimaldama igal hetkel ka kitli kandmist, et Ida-Tallinna keskhaigla protseduure uudistama minna. 

Kirjutasid Simone ja Birgit

Kommenteerimine on keelatud.