Kui reaalis on teaduspäev, siis Toompea on tühi

2. aprillil 2024 toimus Tallinna Reaalkoolis 20. teaduspäev.

 Teaduspäeva eesmärk on avardada õpilaste silmaringi erinevates valdkondades ning selleks olid kooli kutsutud mitmed oma ala professionaalid, kes täitsid meie päeva huvitavate ettekannetega. Esinejate koosseis oli vägagi mitmekülgne, koosnedes lisaks poliitikutele muuhulgas majanduse, kultuuri ja meditsiiniga seotud isikutest. 

Kell 8.00 andis 10. ja 12. klasside teaduspäevale avapaugu terviseminister Riina Sikkut, kes kirjeldas oma teekonda poliitikuks kujunemisel ning käsitles muuhulgas veel suhkrumaksu puudutavaid küsimusi. Sellele järgnes eesti kirjandusteadlase Maarja Vaino ettekanne nõukogudeaegsete, peamiselt 1960. aastate aktiivsete luuletajate teemal. Olles ka tundides eesti kirjandust õppinud, olime valdkonnaga suhteliselt kodus ning tänu sellele oskasime küsida ka põhjalikke küsimusi. Edasi kogunesime aulasse, et kuulata peaminister Kaja Kallast, kes rääkis Euroopa Liidust ja oma kogemustest seoses liidu institutsioonidega. Viimaseid oleme käsitlenud ka ühiskonnaõpetuse tundides ning seega oli väga põnev nende kohta teada saada ka elulisest perspektiivist. Veel enne aulast lahkumist laulis kuulajaskond koos peaministriga sünnipäevalaulu kaitseminister Hanno Pevkurile, mis oli äärmiselt meeleolukas.

Päeva teises pooles kuulasime kahe Anu Kella tunni vahel koos 12. a klassiga president Kersti Kaljulaidi, kes rääkis, kuidas Eestil kui väikeriigil on võimalik maailmapoliitikas silma paista. Presidendi ladusale esitlusele järgnesid õpilaste küsimused, mille käigus kujunes arutelu näiteks Eesti poliitmaastiku, energeetika ja Ukraina teemade üle. Seitsmenda tunni ajal oli meil kavas järgmine ja ühtlasi viimane esineja. 12. klassi õpilased, kes soovisid saada infot Tartu Ülikooli meditsiiniteaduskonna ja sinna sisseastumise kohta, suundusid kuulama Martin Špoli. Ülejäänud lennule esines Riho Terras, kes jutustas kaasahaaravalt läbielatust iseseisvuse taastamise ajal ning tööst Euroopa Parlamendis. Lisaks soovitas ta lugeda enda koostatud kokaraamatut, mis sisaldab nii erinevate riikide roogade retsepte kui intervjuusid tema Euroopa kolleegidega.

Hoolimata tihedast kavast mõjus teaduspäev värskendavana, sest omandasime palju uut ja huvitavat. Kindlasti kasvas meie teadmiste pagas mitmetes valdkondades ning tõstatas uusi küsimusi. Kahtlemata täitis teaduspäev oma eesmärki ning jääb meile pikaks ajaks meelde!

Kirjutas Kaisa.

Kommenteerimine on keelatud.