Koolipingist õpetajaks

5. oktoobril oli õpetajate päev ning abiturientidena oli meie kord anda tundi noorematele koolikaaslastele.

Olime koos Birgiti ja Katarinaga valmistanud ette tunni 4.a klassile ning suundusime hommikul Pärnu maantee koolimaja klassi nr 34. See kolmanda korruse nurgal asuv klass oli kunagi olnud ka meie koduklassiks. Uksest sisse astudes oli esmamulje üpris vali. Asjalikud neljandikud olid pannud püsti disko: mängis muusika ning põlesid värvilised tulukesed. Tahvlile oli kirjutatud luuletus õpetaja Triinu-Liisile ning õpetaja lauale oli kuhjatud lilli ja komme, et oma õpetajat tänada. Helises tunnikell ning pingutusega õnnestus meil õpilaste tähelepanu köita ning selgitada neile ülesannet, mille olime nende jaoks koostanud. Samuti tutvustasime neile lühidalt Reaali Poisi ajalehte. Meie eesmärgiks oli koostada 4.a klassi ajaleht. Selleks jagasime nad neljastesse gruppidesse ning andsime igale grupile ühe A4 lehe ja pabersedeli ülesandega. Ajaleht koosnes esilehest, koomiksist, lugemissoovituste leheküljest, sügisluuletusest, õpetaja Triinu-Liisi mõistekaardist, naljakast punamütsikese seiklusest ning ilmateatest. Ülesanded kätte jaganud, liikusime klassis ringi ja aitasime. Klassi tagumises nurgas oli üks poistegrupp, kes tahtsid kangesti midagi naljakat teha ning nad küsisid, kas nad võivad ära minna, kui neil valmis on (neil muidugi veel ei olnud). Nad pidid kirjutama lõbusa jutu punamütsikesest, kuid seal pidid olema mainitud Coca-Cola, jalgpall ja Reaalkool. Lõpuks ütles Birgit, et kui nad teevad 500 kükki, siis võivad nad koju minna. See rahustas kolme poissi ning nad hakkasid juttu kirjutama, neljas aga asus hoogsalt kükke tegema. Kui ta neid juba natuke aega teinud oli, lisasime igaks juhuks, et ka õpetaja Triinu-Liis peab olema sellega nõus, et poiss peale 500 kükki koju läheb ja sellega võib raskeks minna. See ei näinud teda heidutavat ning jätsime kolm poissi kirjutama ja ühe kükke tegema. Tõsiselt üllatas meid luuletajate grupp, kelle sügise teemaline luuletus oli väga heade riimidega ja ilus. Koomiksi koostajad olid väga korralikud ning tuletasime neile vahepeal meelde, et aeg hakkab otsa saama, kuid õnneks jõudsid nad ilusti valmis. Lugemissoovitused ja õp Triinu-Liisi iseloomustav mõistekaart tulid vahvad. Ilmateade oli fantaasiarikas ning Tartus on oodata jahusadu, mis katab terve maa valge vaibaga. Esikaas tuli värviline ja neljandikud valisid ajalehe nimeks „Tark reaalikas”. Tunni lõpus tuli iga grupp tahvli ette. Natuke nõudis pingutust, et õpilased üksteise töid kuulaksid, kuid alati tunnustati üksteist sooja aplausiga. Leheküljed panime järjest tahvlile ning ajaleht oligi valmis! Meie planeeritud ülesanne õnnestus täpselt nii lahedalt, kui me lootsime. Üldiselt oli väga lõbus tund ning klassist väljudes oli kummaliselt vaikne, sest nooremad õpilased on ikka energiat täis.

Kirjutas NoraKommenteerimine on keelatud.