Koolide koostööseminar “Mis oleks kui…”

2022. aasta viimasel märtsikuu päeval kutsuti meie klassist Monika Siim, Nora Parik, Henrik Johan Kitt ja Ants Erik Nõmper teaduste akadeemiasse. Esimese mulje jättis kohe akadeemia Kohtu tänava maja. Selle lasi endale ehitada 19. sajandil baltisakslane Ewald Alexander Andreas von Ungern-Sternberg.

Konverents ise oli väga hästi korraldatud. Akadeemia president Tarmo Soomere on imetlusväärselt osav kõneleja, tema mõtted kliimast olid selgelt sõnastatud ning väga huvitavad. Ta selgitas, kuidas peamised kliimasoojenemist põhjustavad tegurid oleme kindlasti ikkagi meie, inimesed. Lisaks ka, et merevee tase tõuseb pigem tänu soojuspaisumisele (mitte jääsulamisele) ja tõi võrdluse koroonakriisi ja kliimakriisi vahel. Nimelt on nad mõlemad ühiskonda polariseeriva toimega.

Teaduste Akadeemia nõuandev roll Eesti Vabariigile oli mulle samuti suureks üllatuseks. Ka akadeemia liikmeskond on tähelepanuväärne, kindlasti tahaks kunagi sinna kuuluda.

Teise paneeli kõnelejatelt sai mitmeid nippe uurimustöö tegemiseks, eriti just juhendaja vaatepunktist. Kaksikud Erkki ja Elmo Tempel on vastavalt füüsika ja keemia õpetaja ning atronoom. Nende ühiselt juhendatud uurimustööd on olnud mitmeti positiivsed, kuid tihti on esinenud ka ootustele mitte vastavaid töid. Seal juures on suurimaks pettumuseks tavaliselt õpilase enda vähene panus või liiga keerulise teema valik.

Päevajuhi eestveetud mõtlemisharjutused (küsimused) toetasid oluliselt isiklike ideede kujunemist. Kiidusõnad ka toitlustusmeeskonnale. Koha peal sai väga maitsvaid lihapirukad, smuutit ning borši. Üldiselt tekkisid konveretsiga seosas sügavalt positiivsed tunded, samuti mitmed uued ideed.

Kirjutas Ants

Kommenteerimine on keelatud.