Tund Sven Mikseriga

Sõbrapäeval, 14. veebruaril tegi õp Somelar meie klassile üllatuse ja kutsus Sven Mikseri välispoliitikast rääkima. Mikser on tuntud poliitik, endine kaitse-ja välisminister ja Euroopa parlamendi liige.

Tunnis jõudis ta rääkida nii ELi ülesehitusest kui ka hetkel aktuaalsest Venemaa-Ukraina konfliktist. Euroopa Liitu kuuluvad 27 liikmesriiki ja sellel on kolm põhiinstitutsiooni. Euroopa Nõukogul on seadusandlik võim, Euroopa Komisjonil täidesaatev võim ja Euroopa Parlament teostab demokraatlikku järelvalvet ELis.

Geopoliitilistest pingetest õõnestatud Ukraina on üks vähestest Euroopa riikidest, mis ei kuulu Euroopa Liitu. Ukraina on endine NSVL liige, kuid erinevalt Eestist on jäänud siiani suuresti Venemaa mõjusfääri. Aastal 2014 tungis Venemaa Ukrainasse ja hõivas Krimmi poolsaare, mille tulemusena kehtestas Euroopa karmid sanktsioonid Venemaale. Venemaa on nüüdseks teinud sellest omad järeldused ja ennast paremini uute meetmete eest kaitsnud. Euroopal seisab ees raske ülesanne kehtestada Venemaale sanktsioone nii, et need võimalikult vähe kahjustaksid meid endid.

Tundub, et ajalugu kordub, sest lähikuude jooksul on Venemaa ja Valgevene ühisõppuste käigus rivistatud Ukraina piiri äärde taaskord suur Vene sõjavägi. Kogu konflikt paneb proovile ELi ühtsuse ja tõstatab peamiselt küsimuse, kuidas reageerib nüüd ülejäänud Euroopa Venemaa sissetungi puhul Ukrainasse.

Kirjutas Hildegard

Kommenteerimine on keelatud.