Riigikaitselaager

Meie klass käis 18.–20. septembril riigikaitselaagris. Laager toimus Rapla lähedal. Varasemalt tutvustatu põhjal ootasime metsarägastikku, kuid kohale jõudes ootas meid päris kena lage kompleks instruktorite majade, võrkpallivõrgu ning kuivkäimlatega. Kohal olid ka õpilased Raplast, Kohilast, Kivi-Vigalast ja Kehtnast. Saime selga vormiriided ning asusime rivistumisele, millele järgnes õhtusöök. Ka toidukorrad olid oodatust etemad. Seejärel alustasime telkide püstitamisega. Telgis magas ligikaudu 20 inimest ning telgi keskel oli ahi, mida vahetustega valvama hakati. Hämariku saabudes kutsuti iga telgi vanem koosolekule ning peatselt saime teada lipumängust: järgmisel kahel öösel proovivad 20 tegevväelast meie territooriumilt lippu varastada, mida meie kahe telgi kaupa tunniajaste intervallidega valvama peame. Samuti saime teada, et sõduritel on soojuskaamerad meie tuvastamiseks. Lepiti kokku koodsõnu üksteise tuvastamiseks ning universaalne koodsõna “ireen” hädaohu märkimiseks. Olime väga elevil öise mängu pärast. Esimesel ööl aga rünnakut ei tulnud.

Hommikuäratus oli laupäeval kell 7 – rivistuti, söödi, kasiti ning paari tunni pärast valmistuti tegevusteks. Iga tegevus kestis orienteeruvalt 1,5 tundi. Laupäeval läbisime relvaõppe, formatsioonide ja laskeasendite õppe, mängisime air soft’i ning ehitasime metsas kiiruse peale telke. Saime ka isiklikud nimesildid. Õhtu saabudes meenus taaskord lipumäng. Telgivanematele laekus uut informatsiooni: sõna “ireen” tähendab nüüdsest kõigist telkidest perimeetrile kaitsepositsioonidesse jooksmist. Kuna kompleks ise oli täiesti valgustamata, lasid instruktorid taevasse valgustusrakette. Igas telgis oli telgivanema käes nüüd ka raadiosaatja, mille kaudu pidevalt sidet hoiti. Ühtäkki hakkasid aga kostuma veidrad venekeelsed vestlused, mispeale saime teavituse, et vastased on meie raadioside sageduse avastanud ning peame kolima. Järgmisel sagedusel segati meid krüpteeritud sõnumitega morse koodis ning õudusfilmilaadsete helisalvestistega. Pühapäeva hommikuks saadi kätte 7/20-st vastasest, mis instruktorite sõnul olevat olnud seni parim tulemus üldse.

Pühapäeva hommikul oli äratus kella 8 paiku. Sõime hommikusöögiks kartulisalatit ning valmistusime viimasteks tegevusteks, milleks olid paint ball, üldfüüsiline test ning rividrill. Tegevuste lõppedes panime kokku telgid, pakkisime magamiskotid ja madratsid ning andsime ära vormiriided (nimesildid saime endale jätta). Terve nädalavahetus olid ilmad väga ilusad ning enne lahkumist saime pisut veel päikest nautida. Riigikaitselaager oli oodatust palju lõbusam ning üllataval kombel ka leebem. 

Meie klass lahinguvalmis

Reamehed Mengel, Tiit, Jakobson ja Saar

Kirjutas Liisa

Kommenteerimine on keelatud.