K√ľlastus Tammsaare majamuuseumisse

Arvestusten√§dala √ľks toredamaid hetki oli koosseisus 136.c + Mirja k√ľlastada h√§rra Hanseni majamuuseumit. Ilus s√ľda-s√ľgisene jalutusk√§ik m√∂√∂da Kadrioru t√§navaid viis meid Anton Hansen Tammsaare kunagise kodu ja praeguse Kirjanduskeskuse majamuuseumi uksel√§veni. H√§rra Hansen elas tolles Kadrioru historitsistlikus suvila t√ľ√ľpi majas aastatel 1932‚Äď1940 ning veetis seal ka oma viimased elup√§evad. Selle kohta oli meie muuseumigiidil ka paar √Ķudusjuttu varrukast v√Ķtta, mille kohta ta meilt kui ,,realistidelt‚ÄĚ loogilist seletust palus anda. Ta jutustas, kuidas √ľhel p√§eval, mil Tammsaare kabinet-toas tema ase p√§rast mitmeid aastaid muuseumit√∂√∂tajate poolt ruumis √Ķiget pidi nihutati, hakkas nimelt tiksuma kell, mis polnud √ľle 40 aasta sekunditki l√∂√∂nud. Selle m√ľsteeriumi lahendamisega ei saanud meist kahjuks¬† keegi hakkama.

Kuigi me tolle m√ľsteeriumiga j√§ime h√§tta, ei j√§√§nud me kohe kindlasti h√§tta Tammsaare eluloo alaste k√ľsimustega. Ilmnes, et Mirja on meid korralikeks Tammsaare-spetsialistideks kasvatanud ning seda t√Ķdes ka meie muuseumigiid, kes oma igale k√ľsimusele nagu √ľhest suust kiire vastuse sai.¬†

√úle√ľldiselt oli majamuuseumis huvitav ringi k√§ia, asusime ju siiski meie kirjandushiiglase kodus! Sai uudistada ,,Elu ja armastuse‚ÄĚ k√§sikirja ning k√ľlastada Hansenite imekaunist verandat, tutvuda Tammsaare kabinetiga ning mis k√Ķige t√§htsam, viibida selles samas ruumis, kus on s√ľndinud nii paljud Tammsaare tegelased ning ideed. Meie giid oli Tammsaare osas √§√§retult kirglik ning saime teada palju uut ja p√Ķnevat meie armastatud kirjaniku kohta, mida √Ķpikud tihti r√§√§kimata j√§tavad. Saime rohkem aimu Tammsaarest kui inimesest: tema harjumustest, iseloomust, perekonnast. Kuulsime lugusid sellest, kuidas Tammsaares endaski suurtes kogustes ,,T√Ķe ja √Ķiguse‚ÄĚ vaimu leidus ‚Äď ka tema t√∂√∂tas kui segane ning ei leppinud eales v√§hemaga kui 101%.¬†

Ja nii m√∂√∂duski meie kirjandust-t√§is s√ľgisene p√§rastl√Ķuna Kadrioru √ľhes huvitavamas majas.¬†

Meie klass Tammsaare söögitoas

Sten, Kaspar ja Nikita nautimas muuseumi√Ķhkkonda

Noor poeet Joonas Tammsaare kirjutuslaua taga

Kirjutas Helery

Kommenteerimine on keelatud.