Külastus Tammsaare majamuuseumisse

Arvestustenädala üks toredamaid hetki oli koosseisus 136.c + Mirja külastada härra Hanseni majamuuseumit. Ilus süda-sügisene jalutuskäik mööda Kadrioru tänavaid viis meid Anton Hansen Tammsaare kunagise kodu ja praeguse Kirjanduskeskuse majamuuseumi ukseläveni. Härra Hansen elas tolles Kadrioru historitsistlikus suvila tüüpi majas aastatel 1932–1940 ning veetis seal ka oma viimased elupäevad. Selle kohta oli meie muuseumigiidil ka paar õudusjuttu varrukast võtta, mille kohta ta meilt kui ,,realistidelt” loogilist seletust palus anda. Ta jutustas, kuidas ühel päeval, mil Tammsaare kabinet-toas tema ase pärast mitmeid aastaid muuseumitöötajate poolt ruumis õiget pidi nihutati, hakkas nimelt tiksuma kell, mis polnud üle 40 aasta sekunditki löönud. Selle müsteeriumi lahendamisega ei saanud meist kahjuks  keegi hakkama.

Kuigi me tolle müsteeriumiga jäime hätta, ei jäänud me kohe kindlasti hätta Tammsaare eluloo alaste küsimustega. Ilmnes, et Mirja on meid korralikeks Tammsaare-spetsialistideks kasvatanud ning seda tõdes ka meie muuseumigiid, kes oma igale küsimusele nagu ühest suust kiire vastuse sai. 

Üleüldiselt oli majamuuseumis huvitav ringi käia, asusime ju siiski meie kirjandushiiglase kodus! Sai uudistada ,,Elu ja armastuse” käsikirja ning külastada Hansenite imekaunist verandat, tutvuda Tammsaare kabinetiga ning mis kõige tähtsam, viibida selles samas ruumis, kus on sündinud nii paljud Tammsaare tegelased ning ideed. Meie giid oli Tammsaare osas ääretult kirglik ning saime teada palju uut ja põnevat meie armastatud kirjaniku kohta, mida õpikud tihti rääkimata jätavad. Saime rohkem aimu Tammsaarest kui inimesest: tema harjumustest, iseloomust, perekonnast. Kuulsime lugusid sellest, kuidas Tammsaares endaski suurtes kogustes ,,Tõe ja õiguse” vaimu leidus – ka tema töötas kui segane ning ei leppinud eales vähemaga kui 101%. 

Ja nii mööduski meie kirjandust-täis sügisene pärastlõuna Kadrioru ühes huvitavamas majas. 

Meie klass Tammsaare söögitoas

Sten, Kaspar ja Nikita nautimas muuseumiõhkkonda

Noor poeet Joonas Tammsaare kirjutuslaua taga

Kirjutas Helery

Kommenteerimine on keelatud.