Formula 1

Formula 1 ehk Vormel 1 ehk F1 on tuntuim üheistmeliste võidusõiduautode võistlusklass, milles peetakse maailmameistrivõistlusi. Maailmameistrivõistlusi peab FIA (Federation Internationale de l’Automobile). Esimene võistlus peeti aastal 1950 ning selles osales 18 tiimi, mis on oluliselt rohkem kui tänapäeval(10 tiimi). Edaspidi hakkasid tiimid F1-st lahkuma selle spordiala kalli hinna tõttu. Võistluseid peetakse iga aasta ning sõidetakse kahekümne ühel rajal igal mandril (v.a  Antarktis). Rajad on kas spetsiaalselt võidusõiduks ehitatud ringrajad või võistluse ajaks suletud tänavarajad.

Iga-aastastel meistrivõistlustel osaleb 10 tiimi, mis on aastate jooksul vahetunud või nime muutnud. Iga võistkonna eest sõidab 2 sõitjat, kes soovikorral ning lepingu lõppemisel võivad tiimi vahetada. Iga tiimi ülesanne on järgnevaks aastaks ehitada võimalikult hea auto teiste tiimidega võistlemiseks. Suuremates tiimides töötab 1000-1500 inimest selle nimel, et arendada võimalikult hea auto selle tiimi kahe sõitja jaoks. F1 on maailma kõige kallim spordiala ning seal liiguvad tohutud rahasummad. 2019 aasta hoojaks on kõige suurem eelarve Mercedese tiimil- $484 000 000.

Kõige suurema osa tiimide sissetulekust moodustavad sponsorid väga suure vaatajaskonna tõttu, mis kerkis 2018 aastal 352,3 miljoni vaatajani. Enamik rahast kulub auto arendusse, kuid sellest rahast tuleb ka tiimiliikmete palk. Iga võidusõidu auto Formula 1-es maksab 11-15 miljonit dollarit ning auto kõige kallim osa on mootor, mis 2018 aasta autodel maksis keskmiselt 10,5 miljonit dollarit. Iga võidusõit saab osa autosi mingil määral kahju. Kuigi kõige suurema osa auto hinnast moodustab mootor, kaotavad tiimid iga väiksemagi õnnetuse korral tavainimese jaoks hiiglaslikke summasid, sest olenemata, kui väikese summa auto hinnast moodustab kere, ei ole see siiski odav. Kõige suuremat kahju kannatas 2019 aastal Red Bull Racing Team nende sõitja Alexander Alboni õnnetuste tõttu. Albon suutis juba enne hooaja algust testimis sessioonil tekitada 2,25 miljoni dollarilise kahju. Hooaja lõpuks oli tema tekitatud kogukahju koguni 5,41 miljonit dollarit.

Meistrivõistlustel hinnatakse tiime ja nende sõitjaid punktide põhjal. Kahekümnest võistlejast saavad punkte esimesed 10, mida kõrgem koht, seda rohkem punkte. Hooaja lõpus tunnustatakse nii kõige suurema punktihulgaga tiimi kui ka suurima punktihulgaga sõitjat. Kusjuures aasta edukaim sõitja ei pruugi olla võitjatiimist. Ka punktisüsteem on ajas muutunud- algselt said punkte vaid võidusõidu esimesed 6 sõitjat.

Formula 1 autod on kiiremate autode seas maailmas. Nende tippkiirus on umbes 350km/h. F1 autod pole küll tippkiiruselt kõige kiiremad, kuid rajal on maailma kiireimad. Nende kiirus rajal tuleneb tipptasemel mootorist, kuid ka suuresti auto kere disainist. F1 autod on disainitud töötama justkui tagurpidi lennukitiivad. Kui lennukitiiva ülesanne on lennukit üles tõsta, siis F1 auto disain surub autot vastutuleva õhu mõjul tugevasti vastu maad, suurendades auto võimet püsida teel ja mitte minema libiseda, nagu seda teeks tavaline auto sellistel kiirustel. Tavaliselt F1 autode kiirus kurve läbides alla 100km/h ei lange.

Võidusõiduradade keskmine kiirus 2019 aasta hooajal jäi 200km/h ja 280km/h vahele.

Formula 1 on üks pingelisemaid sporte mida jälgida, tekitades tohutut hasarti. Sport sisaldab endas palju draamat ja traagikat nii rajal kui ka raja kõrval, selle tõttu ka jälgivad seda nii paljud inimesed. 2020 hooaeg toob endaga kaasa regulatsiooni muudatusi ja sõitjate vahetusi ning on kindlasti väärt vaatamist.

Kirjutas Aleksander

Formula 1 vormel

Kommenteerimine on keelatud.