Mõttekillud klassikalisest muusikast

Arusaadavalt olen üks neist vähestest minuealistest, kes päriselt armastab klassikalist muusikat. Kuigi ma ei kuula seda igapäevaselt, ei suudaks ma vist üle nädala ilma klassikalise muusikata olla. Pean mainima, et saan täielikult aru, miks mõnele on klassikaline muusika igav või isegi piinarikas kogemus. Selle kuulamine vajab hulganisti rohkem kannatust kui tänapäevasem muusika. Kuid siiski isegi mina kui klassikalise muusika armastaja ei suuda mõnel kontserdil ärkvel püsida ning kui aus olla siis enamasti hakkab ooperite ning ballettide ajal lihtsalt igav. 

Tahan järgnevalt kirjutada natukene oma kogemustest klassikalise muusikaga ning anda mõned endapoolsed soovitused muusika kuulamiseks, oma lemmikpalad, lemmikud youtube’i kanalid ning mõned filmid/videod, mida soovitan kõigil vaadata!

Mul on alati olnud mingi tõmme klassikalise muusika vastu. See tekkis esimest korda, kui olin umbes 8-aastane ja laulsin veel Ellerheina laulukooris: nägin oma ees ilusat läikivat musta kontsertklaverit. Ja sellest ajast saati pole ma klaverist lahti saanud. Mitu korda aastate jooksul jätsin ma klaveri õppimise pooleli, kuid alati roomasin ka selle juurde tagasi. 

Suurem huvi tekkis umbes 9. klassis, kui nägin esmakordselt filmi “Amadeus”. Tekkis pea täielik sõltuvus Mozarti muusikast. Mäletan isegi, kuidas ma terve Mozarti vikipeedia otsast lõpuni ära lugesin. Mul hakkas juba peaaegu et piinlik, et ma nii palju klassikalist muusikat kuulasin: teistele ma sellest muidugi ei rääkinud. Kuid huvi ainult süvenes, nii et otsisin taaskord endale klaveriõpetaja ning tänu sellele klaveriõpetajale sain lõplikult aru, et muusika ajalugu ning klassikalise muusika olemus iseenesest on nagu kosmos, mida saab lõpmatult avastada ja tõlgendada.

Aastal 2018 jaanuaris tegin endale väljakutse käia järgneval aastal iga kuu vähemalt korra klassikalist muusikat kuulamas. See aasta oli tõepoolest kultuurne, käisin kokku 14 kontserdil. Oktoober oli eriti lahe, käisin Viinis ning sain kuulata Viini ooperimajas Verdi ooperit ning Karlskirches Mozarti reekviemi. Pole eriti sõnu kirjeldamaks seda muusikat seal, täiesti teine tase. Käisin ära isegi Mozarthaus’is ehk korteris, kus Mozart elas aastast 1781 kuni surmani. 

Siin on minu soovitused kuulamiseks. Klassikaline muusika on nagu keel, mis suudab rääkida lugusid ilma ühtegi sõna ütlemata. Võib mõelda, et selleks keeleks on tunded ning sellest tulenevalt on kõik palad meile isiklike tähendustega. Paljud inimesed siis klassikalist muusikat kuulates püüavad hullult keskenduda muusikale, mõeldes: “Mida see minu jaoks tähendab?” “Mis tundeid ma praegu tunnen?” “Mis lugu see minule räägib?” (või siis lihtsalt “Millal see läbi saab…”). Minu soovitus on muusikat kuulates mitte midagi mõelda. Lihtsalt kuulata. Niimoodi jõuab see lugu ise teieni. Alati ei pea isegi mingi see mingit lugu jutustama, nii et lihtsalt kuulake.
Aitab ka enne kuulmist uurida kirjutatud pala kohta. Näiteks: otsige youtube’ist endale esitus Rachmaninoffi klaveriprelüüd cis-mollis (jah, me kuulasime seda ka muusikatunnis), soovitan youtube’i kanali Rousseau mängimist. Kuulake seda üks kord. Nüüd räägin ma, mida Rachmaninoff ise rääkis selle pala kohta. Ta nägi unes, et on surnuaias, kellegi matustel. Ta nägi kauguses mingit kirstu ning hakkas sellele lähemale kõndima. Ta kõndis aina kiiremini ja kiiremini, lõpuks jooksis, kuni ta jõudis kirstuni ning avastas sealt seest iseenda. Kõiki neid kohti on muusikas jube hästi kuulda: sünge algus, jooksmine ning iseennast kirstus nägemine. Niimoodi lugu ettekujutades muutub muusika tähendus. 

Mõned ilusad palad, mida soovitan kuulata: 

*Liebesleid (Love’s Sorrow) – Kreisler (arr. Rachmaninoff) (kuula siit!) 

*Mozart Piano Quartet no 1 in G minor II. Andante (kuula siit!)

*Tchaikovsky Piano Concerto no.1 (kuula siit!) 

*Elgar Cello Concerto in e minor (kuula siit!) 

*Liszt Hungarian Rhapsody no. 2 (kuula siit!)

*Chopin Op 10 No 1 (waterfall) (kuula siit!)

*Maria Theresia von Paradis Sicilienne in E flat Major (kuula siit!) 

*Beethoven String Quartet No 14 Op 131 (kuula siit!) 

*Rachmaninoff Rhapsody on a theme of Paganini Op 43 Variation 18 (kuula siit!)

*Mozart Piano Concerto No 23 I Allegro (kuula siit!)

*Mozart Le Nozze di Figaro, K 492: Atto Quarto: Contessa Perdono (kuula siit!)
See pala on veidi aeglasem aga jällegi lühike. Soovitan kuulata kõrvaklappidega ja lihtsalt pea tühjaks teha. 

*Mozart Violin Sonata no 21 in e minor II (kuula siit!)

Natuke kurvema võitu. Väidetavalt kirjutas Mozart selle pala peale oma ema surma Pariisis. Viiuli pala lõpus meenutab Lacrimosa algust- surma. 

*Rachmaninoff Prelude in G minor (kuula siit!)

*Ütleks, et üldiselt pea kõik palad Chopin’ilt on väärt kuulamist. Samuti on kõik Mozarti klaverikontserdid imelised.

Veel soovitusi:

*Film “Amadeus”, režissöör Milos Forman (ta produtseeris ka “One flew over the cuckoo’s nest”)

*Üks väga huvitav Youtube’i video “Ted talk- The transformative power of classical music, Benjamin Zander” (https://www.youtube.com/watch?v=r9LCwI5iErE) Soovitan väga vaadata 🙂

*Kaks youtube’i kanalit, mida ma vaatan päris tihti Rousseau ja Twosetviolin

*Üks tsitaat, mis mulle meeldib “The music is not in the notes, but in the silence in between”

*natukene veel ilusat muusikat: https://www.youtube.com/watch?v=WOQACGRHch8&list=LL3lkDr7DTnOWSFrZAEuGyaw&index=60&t=0s

Ma loodan, isegi kui te praegu siit ühtegi endale meeldivat pala või soovitust ei leidnud, et võibolla tekkis mingi väiksemgi huvi klassika maailmat avastada. Kui mitte- pole hullu

Kirjutas Anne-Mari

Kommenteerimine on keelatud.