Õppereis Narva

Kell 7.15 Tallinna Reaalkooli õpilaste mälestushetk Tallinnas Reaali Poisi juures. Kui kõik oli Reaalikooli ees tehtud, kogunesime bussi ja algas gümnaasiumi traditsiooniline õppesõit Narva. Narva sellepärast, et 100 aastat tagasi tungis punaarmee Narva linna ja algas Eesti vabadussõda. Väidetavalt oli esialgne plaan olnud minna sinna rongiga, aga see tegi asja liiga keeruliseks. Niiet kogu gümnaasiumi peale telliti 7 bussi. Ligi 330 õpilast. Vähemalt see kord saime normaalse ja mugava bussi, mitte nagu siis, kui Jõelähtmesse sõitsime. Sõit kestis Narva 3 tundi. Tallinnast väljudes tulid alles Karmo ja Aiko bussi peale. Palju mugavam neile, aga rohkem raskusi korraldamisega. Sellepärast Some ütleski, et reaali ajaloomälu jätab selle meelde. Lisaks klassile ja klassijuhatajale oli bussis veel meie armas direktor Ene Saar, kooli psühholoog Kati Pajuman, Johann Ortin Õun (133 vil!) ning Somelari õpipoiss. Teel olles rääkis Some meile vabadussõja sissejuhatuse, mis kestis umbes 1 tund! Siis kutsus Rooset ja Mirkot ajaloolist tektsi lugema. Teised ei tohtinud magama jääda! Some tõmbas kohe kaamera välja, kui nägi kedagi magamas. Sai häid klõpse ka. Bussi taga toimus aga omaette pidu. Lasti kõlarist valjult muusikat ja karjuti kaasa. Madise kindel soov oli kuulata uut Gin Turbo lugu, et Ene Saar tutvuks ka sellega. 10.30 jõudsime Narva kohale ja võtsime giidi peale. Naisgiid ütles, et kuna kõik eestlastest giidid on võetud, siis meile sattus “Narva aktsendiga” giid. Sõitsime mööda Puškini tänavat, nägime Paul Kerese kuju ja endist elumaja asukohta. Ta oli elanud puitmajas. Tegime peatuse vaateplatvormil Eesti ja Venemaa piiril. Vaateks oli meile Narva ja teisel pool piiri asuv kindlus. Sama vaatepilti kujutati Eesti viie kroonisel. Somelar võttis Steni enda kõrvale seisma, sest laps on jutukas. Edasi sõitsime Narva Aleksandri Suurkirikusse. Saime sisse ka minna. Väga võimas kirik. Osaliselt on renoveeritud, aga palju tööd on tegemata. Istuma mahutab 2500 inimest, kokku mahub 5000 inimest! Kirik oli ehitatud Kreenholmi vabriku töötajatele, kes olid lutheri usku. Käisime ka teises piiripunktis, vaatasime Kreenholmi saart ja saime uut ja huvitavat teada kose kohta. Kell 12 toimus Narva-Jõesuus Riigikülas Vabadussõja alguse 100. aastapäevale pühendatud mälestussündmus. Sündmusel pidas kõne Eesti Vabariigi president ja Narva Eesti Gümnaasiumi abituriendi Silver Ilmenski. Pakase ilmaga pikalt paigal seista oli piinarikas. Kõrvad ja varbad olid nii külmunud, et hakkas isegi soe. Riigiküla lahingu mälestusmärgi juurde asetati orkestri saatel pärjad. Sündmuse lõppedes läksime pudireas bussidesse, et keha sooja supiga soojaks saada. Mööda Narva promenaadi jõudsimegi välja vanalinna. Kell 13 pakus Narva Kaitseliidu malevkond Narva raekoja platsil sõdurisuppi.Kell 14 toimus Narva kolledžis päevakohane kõnekoosolek. Tervitusega astub üles Narva kolledži direktor Kristina Kallas. Ajaloost annavad ülevaate tuntud ajaloolased Ago Pajur, Peeter Kaasik ja Merike Jürjo. Reaalkooli õpilased esinevad muusikalise etteastega. Kogu üritus saalis venis nii pikaks, et lõpus vaevu keegi kuulas ja aru sai, mida räägiti. Tagasiteel sai mõnuga puhata ning muidugi tagaosas toimus jällegi pidu. Oli väga tegevusterohke päev!

Kirjutas Karmo

 

Klassivanem Hugo

President Kersti Kaljulaid

Marakratt Sten

Kommenteerimine on keelatud.