OpenPGP

—–BEGIN PGP SIGNED MESSAGE—–

Hash: SHA256

OpenPGP

Mis see on?

OpenPGP (PGP – inglise keeles pretty good privacy) on mittepatenditud protokoll andmete (tavaliselt teksti) šifreerimiseks. Antud protokoll kasutab avaliku võtmega ehk asümmeetrilisi algoritme. Asümmeetrilised algoritmid kasutavad šifreerimisel ja dešifreerimisel erinevaid üksteisest sõltumatuid võtmeid. Šifreerimiseks kasutatav võti võib olla avalik, sellega saab adressaadi jaoks šifreerida mingi sõnumi, mida saab adressaat vaid talle teadaoleva salajase võtmega dešifreerida. Avalikud ja salajased võtmed on alati paarides.

Miks seda vaja on?

Kommunikatsioon on järk-järgult muutumas aina vähem privaatseks, mille tõttu tasub oma sõnumeid šifreerida. Ettevõtted (näiteks Google või Facebook) koguvad pidevalt kasutajate andmeid. Samuti võivad meid jälgida mitmed asutused (näiteks NSA), kuigi need asutused väidavad, et nad jälgivad vaid teatud riikide elanikke (NSA puhul Ameerika Ühendriikide kodanikke). Samuti võib keegi meid sihilikult jälgida, sel puhul on eriti tähtis oma sõnumeid šifreerida. Kuigi see on üpris ebatõenäoline, võib meie olukord tulevikus sarnaneda näiteks Hiina omaga, kus valitsus jälgib oma elanike kommunikatsioone ja neid koguni selle eest karistab. Hiinas on koonduslaagrid, kuhu on paigutatud ligi 3 miljonit (rohkem kui kaks Eesti täit!) Hiina kodanikku.

Mida see võimaldab?

OpenPGP võimaldab teksti šifreerida ning seda ka allkirjastada. Allkirjastada saab ka šifreerimata sõnumeid. Šifreerides kasutab saatja adressaadi avalikku võtit ning adressaat kasutab selle dešifreerimiseks vastavat salajast võtit. Allkirjastatakse salajast võtit kasutades ning OpenPGP tarkvaraga saab avaliku võtmega sõnumi saaja allkirja õigsust kontrollida. Dešifreerides ja allkirjastades tuleb sisestada ka eelnevalt määratud salasõna. Eeldades, et salajast võtit teab vaid allkirjastaja, võib sellist allkirja üsna kindlaks pidada.

Kuidas ma seda kasutan?

OpenPGP’d võib kasutada igaüks. Antud tarkvara saab omandada sellelt leheküljelt: https://www.openpgp.org/. Tarkvara kasutamisel pole eriti järsk õppimiskõver, mina õppisin selle ära vähem kui tunniga. Näiteks allkirjastasin selle teksti paari sekundiga.

—–BEGIN PGP SIGNATURE—–

iQEzBAEBCAAdFiEEFRnY+zGbl4AwnGMCXCu6whdAcqIFAl3oHEkACgkQXCu6whdAcqKFMggAjAGFQywFfERnNEkJ3hqwPbUAhgOsuAoOz6Bdn/LAABEmUxDfgUx9pqqg1bQ6a6BU0FmiV1DG/7VbyAEFTZ1Kcf/M5U48KX6VjMq+5uZE03xze7ccwn+O+Xgs5DSXEZj6EFtU5TFlgWhnmr4G7OL7sB3s5Dk4MlvNNJBDAeq9va21Jag6hdfcTtHibesMPcy0mtYtZoLfw8ldmehpuFnbsoqHWFvqD65czB829Hec30Tpk4LH1FP/fd8AQko+kiK2EA6gv9XvvkqfFPXltqFYtcOTi9bivMJRqE5md5KHCdnDslKfqRmRSpZ+ZeXbwTE9I3ddYqhDnUSSfw9KVZ6D8w===NfSF

—–END PGP SIGNATURE—–

Kirjutas Nikita

Kommenteerimine on keelatud.