Keskaegne Viljandi

Tallinna ĂŒheksa keskaegse linna hulka kuulub ka LĂ”una-Eestis Viljandi jĂ€rve kaldal ning Sakala kĂ”rgustikul asuv Viljandi linn. Tihtipeale on raske mÀÀratleda keskaegsete linnade asutamisaastat, sest nagu öeldakse: ajaloovĂ€rvid on akvarellid. KĂŒll aga saab laias laastus eeldada, et Viljandi linn muutus olulisemaks keskuseks 13. sajandi algul, nimelt 1224. aastal, mil esialgse puidust linnuse asemel hakati ehitama kivilinnust. Seega vĂ”ib jĂ€reldada, et Eesti aladel hakkas linnade tĂ€htsuse suurenemine ĂŒldjoontes samal ajal. Tallinnast hakkas samuti kujunema tĂ€htsam keskus just 13. sajandi algul, 1219. aastal, mil Taani vĂ€ed muistse vabadusvĂ”itluse aegu Tallinnasse randusid. Nii Tallinnast kui Viljandist kujunesid ka Hansalinnad, millest Tallinn sai LĂŒbecki linnaĂ”iguse ning Viljandi Riia Ă”iguse. Erinevalt Tallinnast on aga Viljandi tĂ€htsus lĂ€bi aegade vĂ€henenud. Viljandi tĂ€htsus kulmineerus muistses vabadusvĂ”itluses ning sellejĂ€rgses orduperioodis. Kuna Viljandi linn on lĂ€bi aegade olnud pigem vĂ€ike, siis sĂ”ltus tema kĂ€ekĂ€ik tohutult kaubandusest. Seega langes Viljandi tĂ€htsus ja vĂ”im seoses Hansa liidu allakĂ€iguga 16. sajandil drastiliselt. Samuti pidi Viljandi lĂ€bi ajaloo, eriti 16–18 sajandil, kandma mitmeid kaotusi erinevates sĂ”dades, kus ta oli tihti jÀÀnud kahe erineva vÔÔrvĂ”imu tallermaaks. KĂ”ige masendavam periood Viljandi ajaloos oli Rootsi aeg, mil kunagisest Viljandi linnast oli Poola-Rootsi sĂ”dade tĂ”ttu alles vaid rusuhunnik. Samal ajal kui Tallinn Rootsi ajal Ă”itses, oli Viljandi kaotanud linnaĂ”iguse, mis kihutas linnast eemale kaupmehed ning kĂ€sitöölised.  1681. aastal elas Viljandi aladel veel vaid 55 perekonda. Kui heita pilk veidi kaugemasse minevikku, muinasaja lĂ”ppu, vĂ”ib tĂ€heldada aga Viljandi suurt panust eestlaste muistses vabadusvĂ”itluses. LĂ€ti Henriku kroonika kohaselt oli Viljandis asunud suur topelt-palkseinadega kindlustatud linnus, millest oli vaenlasel ehk ristisĂ”dijail ÀÀrmiselt keeruline ennast lĂ€bi murda. Viljandi linnuse esimene piiramine toimus 1211. aastal ning pĂ€rast nĂ€dal aega kestnud piiramist jĂ”uti otsusele lasta linnusesse vaid preestrid ning muu sĂ”jategevus lĂ”petada. Linnusesse lasti saksad sisse alles 1217. aastal pĂ€rast MadisepĂ€eva lahingut, mil langes eestlaste osavaim vĂ€ejuht ning rahvavanem Lembitu. Kuid Viljandi ei raugenud ka siis, vaid vĂ”ttis innukalt osa ka 1223. aastal Saaremaalt alguse saanud ĂŒlestĂ”usust. ÜlestĂ”usu kĂ€igus vangistasid sakalased linnuses olnud sakslased ning hukkasid neist mĂ”jukamad. Viljandi oli linnuse taas oma kĂ€sutusse saanud ning hoidis koos vene abivĂ€gedega vaenlast edukalt tagasi. Kui aga 1223. aasta augustis kogenud vĂ€ejuhi Lippe Berhhardi juhtimisel linnuse alla 8000-meheline sĂ”javĂ€gi kogunes, oli Viljandi sunnitud alla andma. Sellega oli lĂ”ppenud Viljandi vahelduv autonoomsus ning oli tĂ€ielikult allunud ordule. 

Viljandi ordulinnus

Nagu eelpool mainitud sai, kujunes Viljandi tĂ€htsamaks keskuseks just muistse vabadusvĂ”itluse lĂ”pusirgel, mil endise palklinnuse asemel hakati ordumeistri kĂ€sul ehitama vĂ”imsat kivilinnust. Linnus ehitati Viljandi lĂ€heduses pĂ”letatud tellisest.  Kivilinnust ehitati mitu sajandit ning sellest kujunes ĂŒks Baltimaade vĂ”imsamaid kindlustuskomplekse. Lisaks linnusemĂŒĂŒrile kaitsesid seda ka linnamĂŒĂŒrid ning pealinnuse kaks eeslinnust. Samuti ÀÀristasid linnust vallikraavid. Linnus jĂ€i lausa kuni 1560. aastani vallutamatuks. TĂ”enĂ€oliselt 13. ja 14. sajandi vahetusel ehitati linnusemĂŒĂŒride sisse ka nelinurkne konvendihoone. Viljandi Ă”itseaeg oligi ca 14. sajandil, mil viimane Hansa liiduga ĂŒhines. Viljandi asus nagu Tallinngi kaubateede lĂ€hedal ning seega olid mĂ”lemad ka tĂ€htsateks Hansalinnadeks. Viljandi asus kaubateel, mis ĂŒhendas Tallinnat ja Riiat ning PĂ€rnut ja Tartut. 

Viljandi ordulinnuse rekonstruktsioon

LinnamĂŒĂŒr

Keskaegse Viljandi ĂŒmber ehitatud linnamĂŒĂŒri varemed (aastatel ~ 1260.-1300.a) on sĂ€ilinud tĂ€napĂ€evani. KaitsemĂŒĂŒrid ĂŒmbritsevad linna kolmest kĂŒljest, mĂŒĂŒrid on kohati 2 meetrit lai ja 4 meetrit kĂ”rged. MĂŒĂŒridest vĂ€ljapoole jĂ€id sĂŒgavad vallid, mis olid 20-30 m laiused ning 6-7 m sĂŒgavused. MĂŒĂŒriga piiratud ala oli keskajal 10,2 ha suurune, kuid linnamĂŒĂŒr sai tugevalt kannatada 16.-17.sajandil toimunud sĂ”dades. MĂŒĂŒri hĂ€vimist soodustas ka intensiivne ehitustegevus 18.-20.sajandi jooksul. Enamus keskaegsest linnamĂŒĂŒrist on hĂ€vinenud. Viljandi linnamĂŒĂŒri juurde kuulusid keskajal neli kaitsetorni: Riia torn, PĂ”hjakĂŒlje torn, Moskva torn ning Ümartorn. KaitsemĂŒĂŒril asusid 3 vĂ€ravat: Riia vĂ€rav, Tartu vĂ€rav ja Kolmas vĂ€rav.

VĂ”rdlus Tallinna linnamĂŒĂŒriga:

Tallinna linnamĂŒĂŒri ehitamine Taani kuninga ema Margarete kĂ€sul algas samuti 13. saj teisel poolel ning jĂ€tkus veel lĂ€bi sajandite erinevate tĂ€ienduste ning tugevduste raames. Algselt oli mĂŒĂŒr vĂ”rdlemisi madal (kuni 5 m) ning mitte eriti paks (1-1,5 m), kuid tĂ€napĂ€evani sĂ€ilinud sĂ€ilmed pĂ€rinevad 14. sajandi algusest, kui uus Tallinna asehalduriks mÀÀratud Johannes Canne alustas rekonstruktsiooniga, mille kĂ€igus kasvas linnamĂŒĂŒr laiahaardelisemaks, kĂ”rgemaks (6,5 m) ja paksemaks (2,3 m). Uut Kanne mĂŒĂŒri tĂ€iendasid ka mĂŒĂŒri sisekĂŒljel asuv kaitsekĂ€ik ja ripptornid. 15. ja 16. sajandi jooksul toimusid ka edasised vĂ€ga ulatuslikud arendused, muutudes vĂ”imsuse ja tugevuse poolest Viljandi omast tunduvalt suuremaks. Oma suurusest tulenevalt on Tallinnas ka enam vĂ€ravaid ja torne, millest vĂ”imsaim Kiek in de KökTĂ€napĂ€eval on sĂ€ilinud 2.4 km pikkusest linnamĂŒĂŒrist 1.9 km, 46 esialgsest tornist on alles 20. Seega on alles oluliselt suurem osa kui Viljandist, kuid vallikraavi nĂ€itena on Viljandi linnamĂŒĂŒr pĂ€devam.

Viljandi Jaani kirik

Viljandi Jaani kiriku ehitusajendiks oli 1560. aastal frantsisklastele kuulunud Viljandi linnakiriku Liivi sĂ”jas purustamine. Koguduse jaoks hakati kirikut taastama ning 17. sajandi esimesel kĂŒmnendil see ka valmis, kuid PĂ”hjasĂ”jas kannatas kirik taas. Kirik pĂŒhendati Ristija Johannesele. Viljandi Jaani kirik on mitmes sĂ”jas kannatada saanud ning korduvalt restaureeritud. Barokne tornikiiver valmis 18. sajandi lĂ”pus, kuid hĂ€vis pĂ”lengus 1811. aasta. 1815 valmis tĂ€naseni seisev tornikiiver. Kirik suleti kaubalaoks 1950. aastal, 80.-ndatel alustati hoone kontserdisaaliks muutmisega. Kirik sai renoveeritud ja sisseĂ”nnistatud 1992. aastal. Ainulaadsena Eestis on seal 3 tornikella ning 25 kellaga kellamĂ€ng. Kirikus olevad seinavaibad on kudunud kohalik tekstiilikunstnik prof. Anu Raud. Hetkel tegutseb seal Eesti Evangeelne Luterlik Kirik.

VÔrdlus Tallinna Toomkirikuga:

Tallinna Toomkirik on ehitatud 13. sajandil, Viljandi Jaani kiriku eelkĂ€ija linnakirik aga 15. sajandil. MĂ”lemas kirikus tegutseb EELK. Toomkirikus tegutsesid dominiiklased, Viljandi kirikus frantsisklased. MĂ”lemad kirikud on valged kivikirikud, mis tegutsevad ka tĂ€napĂ€eval. Kui Jaani kirik on pĂŒhitsetud Ristija Johannesele, siis Toomkirik PĂŒhale Neitsi Maarjale. 

Viljandi tÀnapÀeval

Kahjuks on keskaegse Viljandi hiilgus tĂ€napĂ€evasest maailmast kadunud. Siiski on Viljandi linn, kus on palju nĂ€ha ning palju teha. TĂ€napĂ€eval tippsĂŒndmusteks Viljandis HansapĂ€evad ning Viljandi pĂ€rimusmuusika festival ehk Viljandi folk. Viljandi folk algas juba aastal 1993 ning toimub iga-aastaselt siiamaani. Viljandi folk toob kohale mitmeid eesti ja ka vĂ€lismaa artiste, tantsijaid ja pillimĂ€ngijaid. Folgile tuleb kohale tuhandeid inimesi, ĂŒle kogu Eestimaa. Nt aastal 2011 kĂŒlastas Viljandi folki 4 pĂ€eva jooksul 20 000 inimest. Festival toob Viljandi tĂ€navatele muusikat, tantsu ning festivalimeeleolu. Nagu kirjutatud Viljandi folgi kodulehel: “Ent kokkuvĂ”ttes oli on ja jÀÀb kĂ”ige olulisemaks ikkagi Eesti pĂ€rimusmuusika hoidmine ja edendamine. Tahame ka tulevikus innustada noori inimesi omi laule laulma, lugusid mĂ€ngima ning tantse tantsima, et meie pĂ€rimuskultuur oleks elus ja omanĂ€oline – nagu emakeel, mille abil ĂŒksteisega suhtleme.”Viljandi on seega sĂŒda eesti folkloori elus hoidmises ning populariseerimises. Peale festivali saab Viljandis nautida ilusat loodust mitmete matkaradadega ning ilusa Viljandi jĂ€rvega. 

Kirjutasid Helery, Aiko, Aile, Liisa Rita, Sirle ja Anni. 

Kommenteerimine on keelatud.