Kevini Jutt

Just paari päeva eest nägin ma, kuidas kümnes klass matemaatika kontrolltööd juur- ja astmevõrrandite peale tegi. Sellega seoses tuli mulle meelde üks huvitav tähelepanek sellise “platseeboefekti” sarnase nähtuse kohta. Just see töö on ainuke, mille eest ma matemaatikas üldse olen nelja saanud. Töö oli päriselt raske ja ajast tuli suur puudus. Sellele eelnev arvestus oli minul nelja ja viie vahel. Peale seda on kõik üsna kindlad viied olnud. Aga mitte oma headest hinnetest ei räägi see jutt vaid muututustest, mis ma ette võtsin. Kodus hakkasin ma hoopis vähem ülesandeid lahendama. Selle eest aga üritasin tunnis võimalikult palju lahendada ning teemast päriselt aru saada, mitte valemeid pähe õppida. Tulevased tööd, sõltumata teemast ja sellest, kas oskan ülesannet lahendada või mitte, üritasin ma ka enda jaoks lihtsaks mõelda. Lahendamine muutub päriselt palju kiiremaks kui mõelda, et kõik on selge ja tööst proovida jõuga läbi minna. See on minu jaoks kõige lihtsam kui üritan arvestust võimalikult kiiresti ja lihtsalt lahendada. Kuna tegu on ikkagi hindelise tööga, siis kulutan ülejäänud aja kontrollimisele ja parandamisele. Nii on võimalik keerulist ülesannet endale lihtsaks mõelda.

Sarnane olukord oli ka, kui mu vana klassivend Viimsi Gümnaasiumist rääkis ning kurtis, et neil on kasutud mentorlustunnid. Õpetaja olevat soovitanud, et kui on vaja ära teha igav ja ebameeldiv ülesanne, siis tuleb see enda jaoks huvitavaks mõelda. Tol korral tundus see tõesti totter ja selle üle sai korralikult naerdud, aga mida rohkem aeg edasi on läinud, seda rohkem olen ma märganud, et siin tõesti peitub mingi tõde. Usun, et õige mentaliteediga saab igava ülesande tõesti huvitavaks mõelda.

Selline lugu on ka tervise ning haigustega. Üks päev sai Marekuga just sellest räägitud, et kui end terveks mõelda, siis haigeks ei jää. Me mõlemad pole selles kooliaastas siiani haiguse tõttu ühestki tunnist puudunud kuigi istume matemaatikas tihti lahtise akna all, kust eriti talvel väga jäist õhku tuleb. On olnud hetki, kus mul on kodus lahtise akna all veidikene jahe olnud ja seejärel olen ma väga haigeks jäänud. Samas olen ma paljajalu lumetormis õues käinud ning kõik on terveks jäänud. Leian, et ka tervis on suures osas mõtlemises kinni. See on isegi tõestatud nähtus — platseeboefekt. Tegu on nähtusega, kus organism reageerib mingile ravimile ka siis, kui raviv tegur on asendatud millegi muuga, kui organism mõju eeldab.

Kui inimene saab end reaalselt terveks mõelda, siis usun, et tahtejõud mängib olulist rolli ka kõiges muus. Kui end õigesti mõtestada, siis on võimalik endale keerulised asjad lihtsaks, igavad huvitavateks ning end terveks soovida.

Kirjutas Kevin

Kommenteerimine on keelatud.