Kardisport Eestis

Kardispordil on Eestis igati väärikas ja pikk ajalugu. Esimesed võistlused peeti Eestis juba 1962. aastal. See teeb kardispordist vanima autospordiala Eestis. Läbi aastate on Eesti kardisportlased saavutanud rahvusvahelisel tasemel väga kõrgeid tulemusi. Selle väärtust tõstab just see, et Eesti on maailmapildis üsna väike riik ja suurimad konkurendid on tavaliselt riikidest, kus sõitjate arv on kordades suurem, nagu Itaalia ja Inglismaa. Suurem võistlejate arv annab sõitjale juba kohalikul tasemel suure eelise arenguks, kuna kardispordis on peamine edasiviiv jõud just konkurents. 

Viimastel aastatel on võistlejate arv Eestis aga vähenenud. On tekkinud ka alternatiivsarjad Eesti meistrivõistlustele ja see toob kaasa selle, et tihtipeale pole võimalik sõitjal osaleda mitmes sarjas ja tuleb langetada valik, millisest sarjast osa võtta. Pole mõistlik osaleda mitmes sarjas üksikulel võistlustel, kuna sarjade punktitabel ei võimalda enamasti jätta vahele rohkem kui ühte etappi, et konkureerida sarja võidule. Põhjuseks ongi see, et juba niigi väike võistlejate arv jaotub veel mitme sarja vahel ja võistlejate arv stardis väheneb veelgi. Teise põhjusena võib näha, et kardisport on jäänud rahvale kaugeks. Aastakümned tagasi toimusid iga aasta mitmed etapid linnaradadel ja rahval oli võimalus lähemalt näha ja tutvust teha selle spordialaga. Tänapäeval on selliste võistluste osakaal väga väike. Viimane taoline võistlus oli Rannarootsi GP, mis toimus Eesti Kardiliidu 50. Juubeli puhul aastal 2012. Hetkel on Eestis kõrgemal tasemel võistlemiseks kasutusel 6 kardirada, mis on aga enamjaolt suurematest linnadest ja küladest eemal, kuna võistluste toimumisega kaasnev müra on suur. Kolmanda põhjusena võiks välja tuua selle, et läbi aastate on kardisport muutunud professionaalsemaks ja sellega on kaasnenud ka märgatav kasv vajaminevas investeeringus kardispordiga tegelemiseks. Selle üheks pooleks on kindlasti rahaline investeering, aga teiselt poolt on vaja ka täielikku pühendumist ja pidevat treeningut, mis tihtipeale kooli kõrvalt on raske. 

Kardispordi edendamiseks proovitakse spordialaga tutvumist muuta lihtsamaks ja luua uutele tulijatele ka häid võimalusi kõrgemal tasemel spordiga liitumiseks. Alustuseks omale tehnika soetamine on kindlasti ja ka riskantne viis, kuna on mitmeid juhtumeid, kus peale proovimist tuleb välja, et see spordiala ei meeldi või soetatud tehnika polegi võistlemiseks sobilik. Mõistlik oleks kindlasti alustada hobikardist, kus saadakse mingi aimdus kardispordist. Sellistele sõitjatele on loodud ka sari Talendid Rajale, mis toob iga aasta kokku suure hulga inimesi, kellel on kardispordi vastu huvi ja tahet sellega tegeleda. Selle sarja raames võetakse läbi hooaja mõõtu erinevates hobikardikeskuses ja selgitatakse välja parimad. Sarja peaauhinnaks võitjale on uus komplektne võistluskart, millega on järgneval aastal võimalik osaleda Eesti meistrivõistlustel. Selle sarja loomine on toonud viimastel aastatel noorte hulgas suurt juurdekasvu ja just sealt on tulnud mitmed tänased Eesti tipud omas vanuses.

Loodan, et ka järgnevatel aastatel näitavad Eesti sõitjad maailmatasemel kõrgeid tulemusi ja ka seda, et noorte hulgast tuleb juurde uusi ambitsioonikaid sõitjaid. Potentsiaal selleks on olemas, kuna on näha, et noortele loodud uued võimalused on saavutanud edu ja tänu sellele on juurdekasv olemas. Kardispordiga alustamiseks pole aga kunagi liiga hilja, kuna suurematel vanuseklassidel ülempiiri pole ja on ka eraldi võistlusklasse vanematele sõitjatele. Huvi korral on täpsemat infot võimalik võimalik Eesti Kardiliidu kodulehelt. 

Kirjutas Georg

Eesti Kardiliidu logo

Kommenteerimine on keelatud.