Erasmus+ projekt Islandil

Erasmus+ projekti raames oli 14 noorel ja 2 Viimsi valla töötajal võimalik veeta Islandil 11 päeva, mille käigus korraldasime ürituse ning valmis käsiraamat üheskoos kohaliku noortevolikoguga. Koostöö Seltjarnarnessi noortevolikoguga sai alguse juba aastal 2017, kui Viimsis käis külas nendepoolne delegatsioon ning omavahel kohtusid kahe riigi noorsootöötajad. Just sel kohtumisel välja käidud ideest sündiski nüüd juba kahekordne edukas noortevolikogude koostööprojekt. Esmane noortevolikogu liikmete vaheline kohtumine leidis aset 2018. aasta suvel, kui Seltjarnarnessi noortevolikogu käis külas Viimsis. 2019. aasta suve noortevahetus oli Viimsi noortevolikogu jaoks aga uudne kogemus, kuna seekord kirjutasime projekti ise. Alustasime projektikirjutamisega juba möödunud aasta detsembris. Veebruari alguseks olid olemas projekti eesmärgid, sisu ning tegevusplaan, et taotleda Erasmus+ toetust. Sellele järgnes pikk ootus, kuid kui aprillikuus saime teate positiivsest otsusest, tuli uuesti kiirelt tööle asuda. Noortevahetuse läbiviimise jagasime omavahel ära, igaüks sai sellest osa võtta ning midagi ette valmistada. Valminud projekti eesmärkideks seadsime üheskoos ürituse korraldamise ning selle põhjal käsiraamatu valmistamise.

Üheks Viimsi noortevolikogu ning Seltjarnarnessi noortevolikogu tähtsaimateks tegevusaladeks on vallas noortele suunatud ürituste korraldamine. Arutledes kahe noortevolikogu sarnasuste üle leidsime, et mõlemale on oluline pakkuda noortele tegevusi ka oma koduvallas ning tekitada aasta jooksul noortele huvitavaid sündmusi, et kõik elu ei toimu mitte ainult kõrvalasuvas pealinnas Tallinnas või Reykjavikis. Leidsime, et mõlema noortevolikogu liikmetel on soov ennast arendada ürituste korraldamise osas, ning arutlesime selle üle, kuidas anda igale liikmele teadmised ning enesekindlus võtta vastutus ja teha midagi ise. Sellest sündiski idee panna nädala jooksul õpitu põhjal kokku käsiraamat, et kõike seda ka tulevikus ära kasutada ning uutele liikmetele edasi anda. Käsiraamatu kasutaja saab lugeda nii ürituse korraldamise etappide kui ka erinevate mõtte- ja sisuarendusmeetodite kohta ning teha oma projekti eesmärke silmas pidades nende seast sobiv valik.

Lisaks Seltjarnarnessi noortele oli meil ka imeline võimalus kohtuda Selfossi noortevolikouga. Iga-aastase kohaliku ürituse raames kohtasime ka Seltjarnarnessi linnapead, kes oli ilusal suvepäeval kaunist muusikat, maitsvat toitu ja rõõmsameelselt seltskonda nautima tulnud. Reisi jooksul kohtusime värvikate, inspireerivate inimeste ja nüüdseks juba uute sõprade ning tuttavatega. Käisime külas nii Islandi laste ombudsmanil, kohalikul televisioonil kui ka noortekeskusel, kuhu kohalikel noortel on võimalik igat sorti projekte esitada ning malevas käimise asemel oma projekti kallal töötada.

Tööprotsessi käigus arutasime läbi imelisi ja huvitavaid ideid. Pärast pikka arutelu otsustasime lõpuks hakata ellu viima kontserdi ja toidufestivalil ideed, mille teenitud tulu läheb heategevusele. Kõik ideed olid alati loodussõbralikud, sportlikud või seotud heategevusega. Ühiselt tuldi otsusele korraldada üritus, mida saavad nautida kõik, alatest noortest kuni pensionärideni. Meile anti suurepärane võimalus avastada ka natukene Islandit. Külastasime Islandi parlamenti ja muidugi ka kuulsat Blue Lagoon’i. Meil olid Islandi ja Eesti filmiõhtud, mis andsid parema ülevaate mõlema riigi kultuurist. Avastasime Reykjaviki kesklinna ning nautisime ajaloolist ja põnevat etendust kuulsas Harpa kontserdisaalis. Nädala lõpus ootas meid kahepäevane matk Seltjarnarnessist Selfossi. Matka käigus nägime ära The Golden Circle’i, mis koosnes geisritest, joast ning Põhja-Ameerika ja Euraasia laamade lahkenemiskohast. Eelviimase päeva veetsime kõrgel mägede vahel matkates, kui läbisime kolmetunnise matka, et supelda koos vabalt ringijalutavate lammastega looduslikust kuumaveeallikast välja voolavas jões. 

Kirjutas Mathias

Island

Kommenteerimine on keelatud.