Füüsika!

Ma kirjutan meie füüsika tunnist, mis toimus neljandal mail. Koolis olime juba kell 7:50, sest meie tund oli suures majas. Füüsika tund kestis kaks tundi! Tunni teemaks oli elektrivool ja õpetajaks oli pensionär. Tema töötas ka ennem Reaalkooli füüsika õpetajana. Ta oli hea õpetaja, sest ta selgitas väga sisukalt ja hästi.

 

Meie esimene eksperiment oli hõõruda merevaiku villase kinda peale. Kinnas läks elektriseks ja väikesed salvrätiku tükid tõmbusid elektri mõjul laualt kinda peale.

Teisel katsel oli vaja patareid ning lambipirni. Me panime lambipirni patarei vastu. Lambipirn hakkas põlema, sest patareis on elektrit.

 Meie kolmas test oli lambipirni põlema panemine juhtmetega! Me võtsime rohelise ja punase juhtme. Patarei +-i otsa panime rohelise juhtme ja punase juhtme panime patarei miinuse otsa. Juhtmed ühendasime ka lülitiga.  Lambipirni panime lüliti keskele. Siis kui me keerasime lülitit läks lambipirn põlema! Lüliti ülesanne on anda lambile elektrit ja lampi kustutada (elektri ära võtmisega).

Neljas ja viimane katse oli kolme juhtmega kaks lampi põlema panna. Meil oli ka kaks lülitit mille küljes oli timmerid. Lambipirn läheb elektrit saades põlema. Kui mõlemad lambipirnid põlevad ja sa suurendad timmeriga ühe lambipirni valgust, siis teise lambipirni valgus läheb tumedamaks.

Meie füüsika tund oli väga lõbus ja huvitav. Nüüd ma tean natuke rohkem elektrist.

-kirjutas Elisabeth

Lisa kommentaar