“Gesamtkunstwerk”

Õhtul viis Henke meid taaskord Kinoteatrisse eriskummalist etendust vaatama: “Gesamtkunstwerk”, autor Paavo Piik. Etenduse nimi on saksakeelne termin, mis kõlab eesti keeles kui “üldkunstiteos”. Gesamtkunstwerk on teos, mis püüab kasutada ära kõik või vähemalt paljud kunsti liigid.
Teater jättis nii mõnegi segadusse, aga saadud elamus oli meeldejääv. Mängiti valguse ja muusikaga ning demonstreeriti skulptuuride loomist. Nägime laval ka juba eelmisest Kinoteatri etendusest tuttavat Sander Rebast. Etendus rääkis erinevate kunstiliikide mõjust inimesele. Näiteks seletas lahti, kuidas raamatud meid targemaks teevad – esitlevad erinevaid olukordi ja kuidas nendega toime tulla, näitavad emotsioonide ja ootamatuse tähtsust, panevad sõnadesse elutõed, mida filosoofia ei suuda üldistada. Tuleb välja, et kunst saab olla mõjuvõimas relv, kui seda õigesti kasutada. Seekord saime saalis ennast väga targana tunda, kuna teadsime laval jutuks tulnud Vana-Rooma faktide tausta, ajalootundidest on selgelt kasu olnud.

Tsirkust ja leiba!

Kirjutas Elina

Kommenteerimine on keelatud.