Kehra, siitmaalt ja mitte enam

Just 4. jaanuaril möödus sada aastat vabadussĂ”ja otsustavast lahingust, millega peatati Tallinna poole suunduvad ĂŒksused. Meenutamaks murdelahingute 100. aastapĂ€eva, toimus 4. jaanuaril Kehras mĂ€lestusĂŒritus, kus 135.b klassist vĂ”tsin osa mina, Tobias ja Nicolas. PĂ€ev algas hommikul kell 10 Balti jaamas kogunemisega, mille jĂ€rel suunduti peagi Kehra rongile. SĂ”it vabadussĂ”ja radadele vĂ”is alata. JĂ”udnud Kehrasse, koguneti jaamahoone juurde mĂ€lestushetkele pĂŒhendatud kĂ”nesid kuulama ning pĂ€rgade asetamist vaatama. Jaamahoone juures kohtasime ka eakat meest, kes ei suutnud must-kuldsetes mĂŒtsides noormehi nĂ€hes oma vaimustust vĂ€ljendamata jĂ€tta – olime ju meie, realistid, samuti 100 aastat tagasi mĂ€rgilise rolliga vabadussĂ”jas iseseisva Eesti eest vĂ”itlemas. MĂ€lestushetke jĂ€rel seati aga sammud soomusrongi nr 7 Wabadus juurde, kus pidasid kĂ”ne kaitseminister JĂŒri Luik ning Eesti sĂ”jamuuseumi direktor Hellar Lill. KĂ”ned peetud, avati sĂŒmboolse pauguga taasloodud soomusrong, mida said seejĂ€rel uudistada kĂ”ik Kehrasse kogunenud ajaloohuvilised. PĂ€ev jĂ€tkus Kehra muuseumis aktusega, kus pidas kĂ”ne ka meie Nicolas. Kuulda sai veel Erko Olumetsa ja Margus Lombi esitlusi realistide panusest Eesti VabadussĂ”jas ning mĂ€rkimisvÀÀrsest kehalise kasvatuse Ă”petajast ja skautluse rajast Anton Õunapuust. Muusikalise meelelahutuse eest kandsid hoolt 11. klassi noormeeste ansambel ja fĂŒĂŒsikaĂ”petaja Toomas Reimann. KĂ”lasid kĂ”igi lemmikuks saanud sĂ”durilaulud “Enne veel kui tĂ”useb pĂ€ikene” ja “Singeri masin”. Aktuse lĂ”ppedes tĂ€nati geograafiaĂ”petajat Piret Karu mĂ€lestusaktuse korraldamise eest ning nauditi kuuma teed ja reaalikatele spetsiaalselt tehtud pitsat. Üheskoos vahetati veel muljeid möödunud pĂ€evast ning seejĂ€rel seati sammud Tallinna rongile. VabadussĂ”ja murdelahingute mĂ€lestuspĂ€ev Kehras omab reaalikate teadvuses kindlasti olulist rolli ning jÀÀb kauaks veel pakkuma mĂ”tlemisainet realistide panusest vabadussĂ”jas.

Tekst ja pildid: Kairit K.

Kommenteerimine on keelatud.