100 aastat Eesti Ajutise Valitsuse esimesest istungist

On 25. veebruari hommik ja aasta on 1918. Rohkem kui kaks kolmandikku Eesti demokraatilisest vabariigist, mis 24. veebruaril välja kuulutati, on Saksa vägede poolt hõivatud, Tallinn on veel eestlaste käes.

Tallinna Reaalkoolis, tolleaegses Tallinna Peetri Reaalkoolis leidis aset Ajutise Valitsuse esimene istung. Keskpäeva paiku astus Reaalist välja Eesti riigi esimene peaminister Konstantin Päts, kes luges ette Manifesti Kõigile Eestimaa rahvastele. Sellele järgnes Eesti esimene kaitsejõudude paraad, mis meie kooli eest algas ja läbi vanalinna liikus. Kella kahe paiku hõivavad Saksa Keisririigi väed Tallinna.

Nüüd, mil nendest monumentaalsetest sündmustest Eesti ajaloos on möödunud sada aastat, otsustati, et Tallinna Reaalkoolis toimub üks põnev, meeleolukas ja hariv üritus tähistamaks Ajutise Valitsuse esimest istungjärku.

Reaali tulnud külalised, õpilased ja õpetajad said nautida üht vahvat etendust, mille sisuks istungjärgu vahelised puhkepausid, kus ministrid omavahel ja ka kooliõpilastega juttu vestsid. Kaasa lõid tuntud näiltejad nagu Raivo E. Tamm, Pääru Oja ja loomulikult meie oma õpetaja Martin Saar. Sellele järgnes manifesti ettelugemine Reaalkooli trepil. Kohal oli ka peaminister, kes täitsa sisuka kõne pidas. Sellele järgnevalt liikus koolipere tänapäevasele Vabaduse väljakule, kus süüdati küünlad esimese valitsuse liikmete mälestuseks. Hiljem sai koolis ka süüa, neile, kes juba täisikka olid jõudnud, pakuti ka soojaks saamise otstarbel eestimaist viina.

Mälestamist vääriv päev sai kenasti mälestatud!

Autor: Gregor Pihlak

Kommenteerimine on keelatud.