Rändasime veidi ajas tagasi ehk mis juhtus Reaalis 7. veebruaril?

7. veebruaril toimus meil koolis täiesti enneolematu ja väga palju elevust tekitanud ajarännak. Milles see siis seisnes? 5.-12. klasside reaalikad rändasid ajas 100 aastat tagasi. Maandusime 1918. aastasse, mis siis, et tol aastal sellist kuupäeva nagu 7. veebruar ei eksisteerinud. Kõikvõimsad nagu reaalikad on, me tegime seda ikkagi. Ajarännakut korraldas EV100 raames ERM, kuid sellest võtsid osa paljud koolid üle kogu Eesti. Tänu Reaalkooli vanaaegsele hoonele ning sobivale atmosfäärile mõjus kogu see ettevõtmine üsna realistlikult. Kõik kaevasid vähemalt midagi kodust või sugulaste/sõprade käest välja, et ka riietus oleks ajastule kohane. Peab nentima, et nii see tõepoolest oli: mõni vähem ja mõni rohkem, kuid kõik olid pingutanud. Tüdrukud olid kas pikkade tumedate seelikute ja heledate pluusidega, rahvariietes või veel mingil muul moel riietunud. Enamikul poistel olid triiksärgid ning pintsakud, mis, kui aus olla, nägi superkena välja. Aga riietus riietuseks, mida me siis terve päev tegime?

Hommikut alustati koraali laulmisega ning direktori härra Nikolai Kannu (Martin Saare) lühikese, kuid sisuka tervitusega. Muidugi pidas hommikujutluse ka usuõpetaja (Madis Somelar). Ma ei oska öelda, kui ajastutruu kool välja nägi, aga see oli päris lahe. 4. korrusel oli kinosaal, vahetunnis sai aulas tantsida, keldrikorrus oli täis väljalõiked 1918. aasta ajalehtedest ning märkimata ei saa jätta, et seal olid ka laternad ja pargipink, kus sai poseerida nii oma sõpradele kui ka Delfi fotograafile. Tunnid olid samuti natuke teistmoodi. Herr Kann/Saar otsustas täielikult jääda 1918. aastasse, nii et tema loodusloo tund oligi väga tõetruu hetkeni, mil tal tuli meelde, et varsti on tulemas arvestus ja me päriselt õppima hakkasime. Päeva lõpus kogunesime kõik staadionile, moodustamaks EV100 logo, et sellest siis droonipilt teha. Iga klass luges isekeskis kooli ees ette ka iseseisvusmanifesti.

Ma usun, et see päev jääb kõigile üsna kauaks meelde ja kes teab, äkki tehakse 100 aasta pärast taoline päev uuesti.

Autor: Eva Margareta Päts

Pildid: õp Anu Kell

Kommenteerimine on keelatud.