Õppekäik raekotta

5. detsembril käisime klassiga Tallinna raekojas, et tutvuda Põhja-Euroopa vanima säilinud gooti stiilis raehoonega, kus Tallinna raad on juba alates 13. sajandist koos käinud. Garderoobis ootas meid giid, kes tegi lühikese sissejuhatuse keskaega ning raehoone algusaastatesse.

Peale seda juhatati meid juba kodanikesaali ehk avarasse eeskotta, kus peeti keskajal uhkeid vastuvõtte ja pidustusi. Võtsime kõik istet; neile, kes juhuslikult esimesse ritta sattusid sai osaks au puhata oma jalgu samadel istekohtadel eriti tähtsate isikutega, kes samuti neil toolidel kunagi istusid. Kodanikesaalis jutustas giid meile seinu katvatest gobeläänidest. Kahjuks olid seal hetkel eksponeeritud koopiad, ent siiski oli neid põnev vaadata.

Edasi liikusime raesaali, mille seinad on kaetud maalidega. Seal veetsime kindlasti kõige kauem aega, kuna selgitused olid pikad ja põhjalikud. Kuulasime hoolega, sest muuseumikülastustel räägitav oli tulemas ka kontrolltöösse. Maalid olid valdavalt piibliteemalised. Kui giid meile vägevast kangelasest Simsonist rääkima hakkas, pahvatas terve klass naerma, oli ju tol tegelasel sama nimi kui meie klassivennal Andreas Simsonil. Tundub, et piiblitemaatika on meie klassi jaoks esialgu veel veidi uudne. Andreas ise puudus sel päeval, seetõttu ei oska arvata, kas ta ise on oma kuulsast nimekaimust teadlik.

Edasi liikusime trepist alla keldrikorrusele. Seal saime vaadata erinevaid makette, näiteks Tallinna vanalinna ja kaupmeeste kaaluhoone oma. Eksponeeritud oli ka varasem Vana Toomas.

Keldrikorruselt suundusime juba tagasi garderoobi ning välisuksest välja astudes oli tunne veidi müstiline, nagu viibiks keskaegsel jõulupidustustel, sest raekoja ees toimus jõuluturg.

Autor: Brigita Maria Raave

Kommenteerimine on keelatud.