Teadlaste Öö (keemia + füüsika) 29. september

Füüsika töötoas said lapsed tegeleda jõu- ja optikaülesannetega. Õhkkond oli rahulik, ent siiski väga tore. Üks laste ülesannetest oli jõuindikaatorit pigistades graafikule tähti joonistada, paljud isad aga proovisid haarde tugevust. Vaieldamatuks võitjaks osutus sealjuures Teet. Optikas tuli läbi värviliste klaaside vaadates leida teistest eristuv täht, mis polnud üldsegi nii lihtne. Üks noortest lähenes asjale nutikalt ning vaatas läbi kõikide klaaside korraga. Nalja sai, seletada sai ning ka vastilmunud Reaali Poisi jõudsime läbi vaadata. Kokkuvõttes läks füüsikutel teadlaste öö edukalt.

Autor: Kadri Muuga

Keemikud jagunesid õpetajate Martin Saare ja Andrus Kangro abiga kolme gruppi ning igale seltskonnale määrati nende ülesanne. Esimesed pidid tõestama vesiniku eraldumist magneesiumi ja soolhappe vahelises reaktsioonis ja määrama sealjuures toimunud temperatuuritõusu. Teised tegelesid lahuste happelisusega ja seletasid noortele teadushuvilistele äädika ja söögisooda lahuste näitel pH mõistet. Kolmandad tegid läbi huvitava katse vask(II)ioonide ühenditega, kus õpiti tundma erinevaid reaktsioonitunnuseid. Külalisi oli palju ning kõik tahtsid osa saada katsete tegemisest (ka vanemad!). See-eest väsimustunne ei tulnud pealegi, sest noortel oli palju küsimusi ning nende uudishimu haaras ka juhendajad kaasa. Ka keemia osapool lõpetas katsetamise hilja õhtul, kuid kokkuvõtteks olid kõik rõõmsad tegutsemisrohke koosviibimise üle.

Peale katsetamist keemias ja füüsikas said väikesed huvilised käia veel looduse, geograafia ja robootika õpitubades. Kahjuks meie klassist nendel rinnetel võitlejaid ei olnud, kuid Doris Mia Tamkivi ning Eva Margareta Päts jõudsid end proovile panna käekirja osas: nende ülesandeks oli noortele nimelisi diplomeid anda.

Autor: Laima Šusta

Pildid: http://real.edu.ee/gallery/main.php?g2_itemId=74973

Kommenteerimine on keelatud.