Halloween Reaalkoolis

Halloween on üle maailma tuntud püha, mille juured ulatuvad kaugele ajalukku umbes 2000 aasta kaugusele. Halloween on väljarändajate iirlaste ja šotlaste poolt Põhja-Ameerikas juurutatud traditsioon. Aga mis juhtus Reaalkoolis sel päeval?

Sõna Halloween on lühendatud ja mugandatud versioon ingliskeelsest sõnast All Hallows’ Eve ehk kõigi pühakute õhtu, kuid tuntud ka Allhalloween nime all. Püha tähistamine on aja jooksul muutunud, näiteks traditsioonilised kõrvitsad said Halloweeni sümboliks alles Ameerikas, sest kõrvits on Ameerika päritolu taim ja varem neid Euroopas ei tuntud. Laterna valmistamise komme ise on pärit 18. sajandist, mil Iirimaal hakkas levima komme tuua Samhaini ühislõkkelt koju süsi õõnestatud naeri sees. Kõrvitsatest laternate tegemine viitab iiri rahvajutule Stingy Jack, kus jutu peategelane just 31. oktoobri õhtul ringi liigub ning keda majaomanikud oma kodudest isevalmistatud laternatega eemale püüavad peletada. Halloweeni jooksmine ehk trick-or-treating toimub 31. oktoobril.

Meie oma koolis tähistasime Halloweeni natuke teistmoodi, kuid peamiselt on meil samad traditsioonid. 31. oktoobril tulid paljud õpilased kooli oma vägevates kostüümides. Koolimaja oli juba ära kaunistatud ämblikuvõrkude, ämblike, kõrvitsate ja seintele oli kirjutatud õudusfilmidest erinevaid laused punase värviga, mis meenutas verd. Koolimaja peal võis kohata nunne, vange, nõidu ja muid hirmsaid tegelasi. Osad PEK-i õpilased olid korraldanud teisele korrusele laada, kust sai osta küpsiseid, muffineid, pirukaid ja muud huvitavat ning maitsvat. Aulas toimus põhikoolile valmistatud Kahoot. Koolimajas käis ringi ennustaja, kes ennustas kaartidega kõigile soovijatele nende tulevikku. Mõned teised õpilased proovisid samuti ennustada tulevikku, aga see ei õnnestunud neil nii hästi. Kohata võis ka mõnda õpetajat kostüümis. Puhvetisse oli tulnud eriline Halloweeni kook, mis oli kaunistatud söödavate Halloweeni teemaliste kaunistustega.

Tekst Ingrid Paakspuu

Pilt Rebeka Hinno

Kommenteerimine on keelatud.