Teadlaste Öö 2018

28. septembril toimus Tallinna Reaalkoolis järjekordne Teadlaste Öö. Iga-aastase ürituse eesmärk on tutvustada reaalipere noorematele (kuid miks mitte ka vanematele) õppuritele erinevaid teadusvaldkondi läbi põnevate katsete. Et juhendajaid otsitakse eelkõige gümnaasiumiõpilaste hulgast ning lisaks laialdastele teadmistele vajab see amet ka oskust väiksematele teemat lõbusalt selgitada, on ilmne, miks meie klass võrdlemisi suures mahus esindatud oli. Teadlaste Ööl võis külastada keemia, füüsika, robootika, ökoloogia ja bioloogia õpitubasid, kus jagati läbinutele tähti, millest usinamad õpilased said hiljem koostada lause.

Keemias võis näha nelja erinevat katset. Huvilised kogusid katseklaasi vesinikku ning nii mõnigi võpatas, kui selle süütamisel toimus sellele iseloomulik väike plahvatus. Samuti sai vaadelda sademe teket erinevate ainete reageerimisel, määrata happeliste mahlade pH-d ning jälgida, kuidas katseklaasis toimuva reaktsiooni tagajärjel tekib leek katseklaasi kohale, mitte sinna sisse, sest sees pole põlemiseks piisavalt hapnikku. Füüsikas tutvustati vooluringi toimimist lambipirnide süttimise abil ning juttu oli ka optikast – selgitati, miks ilmub läbi läätse kujutis seinale tagurpidi ja palju muud põnevat. Bioloogias sai süljest eraldada DNA-d ja vaadata valgusmikroskoobiga punaseid vererakke, ökoloogias aga uuriti digimikroskoopidega maapirniõit, vapsikut ning seene ehitust. Robootikas olid väikesed teadushuvilised autole programmi loomise tuhinas.

Lisaks töötubadele sai Teadlaste Ööl tutvuda ka algklasside õpilaste põnevaimate leiutistega. Muuhulgas leidusid seal näiteks elevandi hambapasta ja isetehtud kitarr. Noori teadlasi jätkus töötubadesse hilisõhtuni ning nad tundusid kõigest väga huvitatud, mistõttu võib selleaastase Teadlaste Öö lugeda igati kordaläinuks.

Autor: Katarina M.

Kommenteerimine on keelatud.