Läänemaa kauneim linn – Haapsalu

Meie käisime Haapsalus huvitavaid hooneid vaatamas. Soovime tänada Luukase sõpra Kaarlit, kes meid Audiga ringi sõidutas. Veel soovime tänada pubi Africat võõrustamast meid ajalootunni ajal, lisaväärtuseks olid kõrvale imemaitsvad pannkoogid.  Oli väga vahva ning sisukas päev.

Ragnar ja Luukas koos Pertiga Haapsalu piiskopilinnuse ees. Autori erakogu.

Haapsalu piiskopilinnus
13. sajandil valminud Haapsalu piiskopilinnus oli üle 300 aasta keskaegse kirikuriigi südameks. Haapsalu piiskopilinnus rajati samal ajal kui Haapsalu linn ise. Enim sai linnus kahjustada Liivi sõjas, seejärel modernifitseeriti seda Rootsi kuninga poolt.
Linnus De la Gardiede valduses
Haapsalu linnuse vanima osa kavatsesid De la Gardied ümber ehitada uhkeks renessansslossiks. Selleks tellis Jakob De la Gardie Augsburgi arhitektilt Matthias Hollilt ka projekti, kuid tööd katkestada. 1688. aasta 23. märtsil kell 3 öösel puhkenud tulekahjus, kus said kannatada kõik lossi eluruumid, kiriku katus, orel, mille krahv Magnus Gabriel De la Gardie oli nelipühadeks 1658. aastal kinkinud. Tules hävis kõik, välja arvatud kirik. Nii seisis lossihoov koos varemetega poolteist sajandit ja hoovi kasutas linnarahvas karjamaana.

Ragnar ja Luukas koos Pertiga Valge Daami akna all. Autori erakogu.

Valge Daami legend
Legend räägib, et keskajal, kui Saare-Lääne piiskop valitses, pidid kõik toomhärrad kloostri seaduse järgi kasinalt elama ja ühegi naisterahva jalg ei tohtinud üle linnuse läve astuda. Juhtus aga nii, et ühe toomhärra ja eesti soost tütarlapse vahel puhkes kirglik armastus. Et noored teineteisest lahus olla ei suutnud, tõi kanoonik tütarlapse poisirõivastes kirikukoori lauljaks. Ühel päeval tuli pettus avalikuks ning piiskopliku nõukogu otsus oli ränk: toomhärra heideti linnuse vangikongi nälga surema, aga neiule pandi kaasa tükk leiba ja kruus vett ning müüriti ta elusalt poolelioleva ristimiskabeli seina.

 

 

 

 

 

Ungru loss ilma Ragnari ja Luukase ning Pertita. Autori erakogu.

Ungru mõis
Ungru mõis oli rüütlimõis Ridala kihelkonnas Läänemaal. Praeguseks varemetes härrastemaja ehitati aastatel 1893–1896 Ungern-Sternbergide ajal. Arhitektuuriliselt on see uusbarokk-stiilis. Härrastemaja eeskujuks on Saksamaal Halle lähedal asuv Merseburgi loss. Ehitamist alustas 1893. aastal Ungru mõisnik Ewald von Ungern-Sternberg, ehitis sai peaaegu valmis, kuid sisetööd jäid tegemata ning loss jäi tühjaks. II maailmasõjas sai ehitis kannatada ja hakkas lagunema.

Ragnar ja Luukas koos Pertiga TÅ¡aikovski pingi juures. Autori erakogu.

Ragnar ja Luukas koos Pertiga TÅ¡aikovski pingi juures. Autori erakogu.

TÅ¡aikovski pink
Pjotr TÅ¡aikovski mälestuspink on Haapsalus Tagalahe ääres Pjotr TÅ¡aikovski puiesteel asuv pingikujuline monument Pjotr TÅ¡aikovskile. Pingi valmistas Haapsalus elanud skulptor Roman Haavamägi 1940. aastal. Pink on paigutatud kohta, kus helilooja Haapsalus sageli istus ja päikeseloojangut jälgis. Pingil on kujutatud viisikatket eesti rahvalaulust “Kallis Mari”, mis jõudis TÅ¡aikovski 6. sümfooniasse.Pink asub Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse ees, mida TÅ¡aikovski paraku külastada ei saanud, sest see rajati allest aastal 1958.

Ragnar ja Luukas koos Pertiga Haapsalu kuursaali ees füüsika tunnis. Autori erakogu.

Kuursaal
Haapsalu kuursaal valmis aastal 1898 ning see on ainuke Eesti kuursaal, mis on säilitanud oma esialgse kuju. 19. sajandil oli kuursaal populaarne suvituskoht, kus käisid ka puhkamas Romanovite  dünastia liikmed. Tegu on historitsistlikus stiilis hoonega, mida kaunistavad rohked puitpitskaunistused. 20. sajandi teisel poolel paiknes seal kino, hetkel on hoone kasutusel suvekohvikuna.

 

 

Ragnar ja Luukas ilma Pertita Püha Neeva Aleksandri õigeusu kiriku ees. Autori erakogu.

Püha Neeva Aleksandri õigeusu kirik
Püha Neeva Aleksandri õigeusu kirik valmis 1897. aastal Maria Magdaleena kogudus abikirikuna, eelkõige matuste tarvis.

 

 

 

 

 

 

 

Pert ilma Ragnari ja Luukaseta Raudteejaama peahoone ees. Autori erakogu.

Pert ilma Ragnari ja Luukaseta raudteejaama peahoone ees. Autori erakogu.

Ragnar ja Luukas ilma Pertita rongi ootamas. Autori erakogu.

Haapsalu raudteejaam
Haapsalu raudteejaama hoonet ehitati aastatel 1905–1907, hoone projekteeris Karl Verheim ja insener oli V. Vestfalen. Raudteejaama nn Imperaatoripaviljonis asub 1997. aasta juunist Eesti Raudteemuuseum. Alates regulaarse reisirongiliikluse kadumisest 1995. aastal on räägitud Tallinna–Haapsalu rongiühenduse taastamisest. 13. veebruaril 2014 moodustati riigikogus 15-liikmeline Haapsalu raudtee taastamist toetav saadikuterühm.

Ragnar ja Luukas said rongile. Autori erakogu.

Ragnar ja Luukas ilma Pertita rongil. Autori erakogu.

Ragnar ja Luukas koos Audi ja Pertiga Haapsalu lennuväljal. Autori erakogu.

Haapsalu lennuväli
Kiltsi lennuväli ehk Haapsalu lennuväli on praegu mahajäetud kunagine NSV Liidu õhutõrjevägede 14. õhutõrjediviisi 425. hävituslennuväepolgu 2,5 km betoonrajaga lennuväli, Haapsalu linnast 4 km edelas, Kiltsi küla kõrval. Lennuvälja lähedal asub kunagise Ungru mõisa varemetes barokne härrastemaja. Lennuvälja rajamist alustati 1939, lennuvälja kasutasid Nõukogude lennuväeosad ka pärast Teist maailmasõda. Tänapäeval korraldatakse lennuväljal kiirendusvõistlusi.
Pildil olev Audi on müügiks, uurige lähemalt https://www.auto24.ee/used/3412246.

Kommenteerimine on keelatud.