Miks näha vaeva ehk kuidas kultuuripealinna kasvandikud eestivenelaste ootused purustasid

Peterburi õpilaste saabumise esimesel päeval usaldati nad kahele meie klassikaaslasele, kes viisid läbi ekskursiooni koolimaja seinte vahel. Tundide lõppedes viis Martin Špol mõne kooliastmekaaslasega külalised vanalinna. Anti valikuline ülevaade sealsetest hoonetest ning Tallinna ajaloost üldiselt. Venelastele jäid silma Rae apteek ja Toompea vaateplatvormidelt avanev vaade. Valges jõuti veeta tund aega ning selleks päevaks sai kultuuriline programm läbi. Kahtlaselt, ent prognoositavalt sai nende kultuurianum täis, toss oli väljas ning kiirustati šoppama – mida enam teha kultuuripealinnas. Sama päeva õhtul tuli vastutus nagu välk selgest taevast ja langes kodanik Vronski õlgadele. Nimelt tekkis vajadus väikestele vene õpilastele (8.-9. klass – muidugi on nad väikesed) Jumalale endale täiesti arusaamatul põhjusel teha ettekanne Romanovite dünastia teemal – ilmselt oli see vajalik, et täita nende enda hariduse lüngad J. Prokrastinatsioon oli alati olnud kodanik Vronski üks säravaimad tunnuskülgi. Koolirindelt langenud Martin sai ülesandeks midagi head kodus kokku segada. Järgmisel päeval istus Ilja-Viljard tund aega enne esitluse algust klassijuhataja arvutis ja täiendas seda konsulteerides ajaloo õpetajaga, kes oli parasjagu, nädalavahetuse maitse suus, kodu poole ruttamas. Kell 17:30 astus kodanik Vronski äsja einetanud publiku ette Pärnu mnt majas ning hoiatas kindlameelselt: „Tean, et suure tõenäosusega ajalugu teid ei huvita, kuid valmistasin huvitava ettekande, ning nõuan tähelepanu 20 minutiks.“ Ilmselt oli see lootusetu viide Robbie Williamsi ütlusele „…your asses are mine for two hours“. Lõppes see ettekanne traditsiooniga, mis üllatavalt hästi iseloomustab harjukeskmist põhikooli klassi. See, kes tahtis – see kuulas, kes ei tahtnud – ei kuulanud. Imekaunis kaheksanda klassi neiu, kes oli terve esitluse istunud telefonis, vaatas süütu pilguga kodanik Vronskile otsa ja küsis: „Kas tohib küsida – miks tegid sa meile esitlust ajaloo teemal?“

Kommenteerimine on keelatud.