Ajarännak 1869

2. mail rändasime aastasse 1869, kus toimus esimene üldlaulupidu. Koolimajas rippusid kaasaegsed ajalehed ja postrid, mis rääkisid meie kuulsatest ärkamisaja tegelastest. Õpilased aitasid ise ka palju kaasa ürituse korraldamisele. Iga klass tegi ühe lipu ja postri. Viie sendi eest müüdi ka Reaali Poisi eriväljaannet Reaali Postipoiss.

Päev algas aktusega. Lastekoor esines “Lauljate tervitusega” ning pidi siis ruttama laulupeo ettelaulmisele. Teiste päev jätkus ajastule vastavate tundidega. Esimeseks oli inglise või vene keele, siis eesti keele, kehalise ja füüsika tund.

Sööklas pakuti mulgiputru. Kui kõhud olid täis, mindi spordiväljakule ja tehti drooniga pilti.

Kella 12 paiku hakkasime pika rivina jalutama Kalevi spordikeskuse suunas. Selleks ajaks jõudsid ka koorilauljad tagasi. Korrakaitse hoolitses selle eest, et me ohutult üle tee saaks. Osa inimestele ei meeldinud see, et me liikluse peatasime, kuid teised jälgisid meid huviga ning lehvitasid ja naeratasid meile. Lehvitasime oma Torma pasunakoori lippu ning proovisime ka vahel laulu üles võtta.

Spordihallis lugesid meile ärkamisaja tegelasteks riietunud õpetajad ja gümnasistid ette oma tegelaskujude kõnesid. Kuna naisi laulupeole ei lubatud, siis esinesid ainult poiste- ja meestekoor. Neid dirigeerisid Reaalkooli vilistlased, nende hulgas ka Rasmus Puur. Ka teised koolid aitasid üritusele kaasa- meile esines ka GAGi ja 21. kooli pasunakoor.

Peo lõpus kutsuti kõik inimesed platsile ning me tantsisime ja mängisime tund aega.

Lisa kommentaar