Ooper “Aida” 2. Osa

Radames on pidanud pikkemat aega kodunt ära olema, ning kuna Aida oli mitmesugustel ülekuulamisetel siis, ei pannud keegi Radamese korteri uksi kinni ja seal võimutsesid liivahunnikud. Huligaanid olid pool majapidamist maha lammutanud ja televiisori kaasa viinud.

Radames pidas end vahepeal eeskujulikult ülal ja seetõttu saavad Aida ja Amonasro nautida üsna suurt liikumisvabadust. Amonasro leiab Aida Radamese korterist ja veenab Aidat, et see veenaks Radamest, et too vahetaks pooli. Aida nõustub läbi pisarate, väga dramaatiline.

Saabub Radames ja Amonasro poeb liivhunniku taha peitu. Aida laulab Radamesele oma koduigatsusest ja armukadedusest. Nad otsustavad koos põgeneda ja hakata vaikset elu elama. Tekkib väike vaidlus, nimelt tahab Radames varjata end Sahharas, aga Aida tahab minna  oma kallisse Etioopiasse. Radames eelistab Sahharat isamaalistel põhjustel, nagu ka Aida eelistab Etioopiat.

Nad otsustavad lõpuks Etioopiasse minna ja Radames ütleb, et kõige parem tee on seal, kus ta pidi järgmisel päeval sõjakäigu tegema (ma tean, et see ei tundu eriti loogiline, aga elab üle). Amonarso kargab liivahunniku tagant välja ja paljastab oma identiteedi.

Kuningas ja ülempreester ilmuvad üllatavalt kiiresti välja, tehakse haarang, Radames arreteeritakse, Amonarso ja Aida põgenevad. Amonarso saadakse kätte ja tapetakse.

Amonarso on surnud, ning ma tunnen end kohustatuna selle vaese mehe elule tagasi vaatama. Siis kui sõda oli juba lootusetuks muutunud, lavastas Amonarso oma surma ja sõitis Egiptusesse, et organiseerida sealt ülestõus, otsida üles Aida ja meelitada Radames oma poolele. Pantvangi langemine oli Amonarso geniaalne manööver, mis võimaldas tal olla sündmuste keskmes. Paraku avastati varsti kellega tegu oli. Amonarsol lasti edasi tegutseda selleks, et ta meelitaks Radamese riigireetmisele.

Lõppuks saavutati 3 eesmärki korraga:

  • Radamese kõrvaldamine
  • Amonasro kõrvaldamine
  • Amonasro jälitamise tulemusena Egiptuses olevate Etiooplaste mässuplaanide teadasaamine

Ei ole teada, kes oli selle suurepärase plaani autor, kuna on raske uskuda, et see oli imelike kalduvustega ülempreester Ramfis. Igatahes tundis Egiptuse kuningatütar Amneris end Radamese saatuse pärast vastutavana. Amneris läks Radamese korterist välja tänava peale hulkuma. Pimedate öötundideni käis ta sihitult ringi.

Radamese kohtumõistmine oli suur sündmus, mis toimus linna keskel olevas palees. Seda kanti üle telekast, raadiost ja tänaval olevatest valjuhäälditest. Radamese kohtumõistmine pidi kõigile näitama, mis juhtub reeturitega.

Ka Amneris kuulis tänaval olevast valjuhääldist Radamese kohtumõistmist. Radames keeldus oma kaitseks midagi ütlemast. Amneris tahtis Radamest kangesti aidata ja ta hüüdis ahastuses oma soovid taeva poole.

Ja talle vastati. Kümnetes helikopterites olevad preestrid vastasid talle. Helikopterid tiirutasid ringiratast ümber Amnerise ja preestrid laulsid kuidas Radames peab surema. Samal ajal kostus valjuhääldist laul kõikvõimsast Ptah-ist.

Radames müüriti kinni ja Amneris ei suutnud midagi teha. Preestrite helikopterid lendasid minema ja Amneris kukkus jõuetusest kokku.

Radames ei valanud kohtumõistmise jooksul ühtegi pisarat. Ta sisenes vapralt koos kuninga ja ülempreestriga kujualusesse kambrisse. Kamber oli suur ja sarnanes üllatavalt palju Radamese korteriga. Oli täiesti võimalik, et kujualune kamber oli meelega selline tehtud, et seda saaks kasutada mingiteks psüholoogiliteks manipulatsioonideks, kuna enamus rahvast elas ju riigi ehitatud korterites, mis olid täiest ühesugused.  (Kui arvestada kambri suurust, siis pidi kuju, mis kambri kohal oli, olema vähemalt Estonia teatri kõrgune.)

Uks sulgeti tugevalt ja Radames jäi üksinda. Ei, muidugi ta ei jäänud üksinda, seal oli ka Aida, kes oli ennem sisse roninud. Aida ei olnud võtnud kaasa ei toitu, vett ega isegi tööriistu, millega põgeneda. Oletame et Aidal ei olnud aega ja anname talle andeks.

Ma ei saanud lõpuni aru, kas Aida ja Radames võtsid mürki või surid lihtsalt ära. Igatahes õnnestus Amnerisel mõne aja pärast uks avada ja siis olid mõlemad surnud.

Paneme siinkohal tähele, et Amneris jäi ellu ja et tal võib üht teist tähtsat veel ees olla. Näiteks kroonimine. Amnerisel on olemas eeldused saada heaks valitsejaks ja sündmuste käigus on ta iseloom paranenud.

Kokkuvõtteks

Geniaalse lavastuse tulemusena oli lugu realistlikum ja parem kui originaalis. Realistlikult kujutati kõrgklassi allakäiku, sõda ja inimestele ainuomast kurjust. Kõige parem oli see, et kuna tegevus toimus aastal x > 2070 siis võisid nad sõjas kasutada ükskõik milliseid lahedaid ja mõttetuid relvi nagu näiteks elektromagnethõljuk-soomusrong.

Autor: Rando Tõnso

Kommenteerimine on keelatud.