Ooper “Aida” 1. Osa

Alguses nägime, kuidas Radames on oma voodis, ja teda painab see, et tal ei lastud Egiptuse vägesid juhtida. Radames oli tõenäoliselt lootuse kaotanud, jooma hakanud ja ärkas siis hommikul halva enesetundega üles. Sellega muudeti Radames romantilisest kangelasest allaandnud kangelaseks.

Mõne ajapärast tulevad kuningas ja ülempreester isiklikult Radamese korterisse visiidile. Tuleb välja, et eelmine väejuht on väga kiiresti täielikku jama kokku keeranud või koguni hukkunud ja nüüd peab Radames lahinguväljale suunduma. Radamesele antakse natuke aega enda korda seadmiseks, seejärel peab ülempreester kiire missa ja Radames lahkubki.

Radamese äraoleku ajal vaatab Aida Radamese korteri üle, ja kohtub seal Amnerisega. Me saame teada, et Amnerisele meeldib kergemeelse Aida tunnetega manipuleerida. (Ülempreesterile meeldib Aida peksmine rohkem kui tema tunnetega manipuleerimine.)

Igaastaste karnevalipidustuste ajal jõuab linna teade Radamese võidust. Varsti koguneb Radamese korterisse kirev seltskond, kelle seas on ka kuningas ja ülempreester. Koos vaadatakse varem lindistatud Kairos toimunud triumfiparaadi esmaülekannet. Radames jõuab varsti pärast teleprogrammi lõppu koju. Radames ei tundu üldsegi sõjakäigu võidu üle rõõmustavat ja käitub väga imelikult puistates kuninga ette suure kotti liiva.

Radames käitus nii sest:

  • Ta oli näinud sõjas palju tapmist
  • Ta oli pidanud täitma palju käske vangide võtmise, orjastamise ja hukkamise kohta.
  • Aida oli ka põhimõtteliselt vangi/orja seisuses
  • Aidale oli tehtud „väga huvitav make up“
  • Vaatamatta kõigele sellele pidas kuningas pidu nagu kõik oleks korras
  • Radamese korteris toimus ilma tema loata pidu.

Kui Radames on maha rahunenud, siis tänab kuningas Radamest ta teenete eest ja lubab täita ühe Radamese soovi. Radames palub vangide vabastamist ja kuningas nõustub pärast ülempreestriga konsulteerimist. Aida ja ta isa jäätakse vangi, et välistada Etiooplaste ülestõusud.

Kuningas leiab, et Radamesele on vaja veel mingit tasu ja ta paneb Radamese oma tütrega paari. Tulevikus peaks saama Radamesest uus kuningas. Varsti on peoseltskond sunnitud lahkuma, kuna Radamese maja jääb liivatormi kätte ja seal muutub üsna ebamugavaks.

Vaheaeg. Vaheaeg on järelemõtlemise aeg, ja seega teen ma siin väikese vahekokkuvõtte.

Aastal x (kusjuures x > 2070) valitseb egiptuses kuningas, koos tähtsamatest preestritest koosneva nõukoguga. Kuningas ei ole riigiasjadest väga huvitatud ja teda abistab ülempreester, kelle nimi on muide Ramfis, mitte Richelieu. Vaatamata aastate jooksul toimunud arengule on keskklassi elukvaliteet üsna vilets. Linnainimesed elavad riigi poolt ehitahtud majades, mis ei ole liivatormide suhtes vastupidavad. Ja liivatorme tuleb aina tihedamalt ette kuna maaharimine põhjustab lahtise liiva tekket ja seega kõrbestumist.

Rahva kõrgklass peab igal aastal karnevale, ning viimasel ajal on eriti moes erksavärvilised juuksed. Kuninga õukonnas on palju karvaseid ja sulelisi, kes saavad ülejäänud õukonna lõbustamise eest prii ülalpidamise.

Mõne aja eest oli Egiptus alustanud Etioopiaga sõda. Igal sõjal on motiivid:

  • Kõrbestumise tõttu tekkinud toiduainete puudus. Etioopia „paksud metsad ja lillelised aasad“ on kindlasti põlluharimiseks väga head.
  • Puudus lihttööjõust (Etioopia orjad on hea lahendus)
  • Egiptuse kõrgklass ei ole nõus oma elukvaliteeti langetama

Radamese triumfi näidatakse telekas mitu päeva peale toimumist, kuna filmimaterjali tuli enne töödelda (võibolla midagi palju hullemat kui Šotsi olümpiarõngad).

Radames palus vangid vabastada ja tõenäoliselt seda ka mõnel pool tehti. Aidat ja tema isa Amonasrot ei võetud pantvangi selleks, et Etiooplasi kontrolli all hoida. (Keegi ei teadnud siis, et Amonarso oli Eioopia kuningas.) Seda tehti selleks, et Radamest kontrolli all hoida.Aida_657

Autor: Rando Tõnso

Kommenteerimine on keelatud.