Käisime maksumaksja raha eest Maksu- ja Tolliametis

31.jaanuaril käis Tallinna Reaalkooli 7.b  Maksu- ja Tolliametis, et saada rohkem maksude kohta teada.

 “See oli hariv ja samal ajal lõbus õppekäik,” võttis Krõõt ekskursiooni kokku. Seal näidati esitlust erinevate maksude kohta; milliseid makse kogutakse ning millistes valdkondades kogutud maksuraha kasutatakse. Samuti maksupetturitest ning ümbrikupalgast. Selle praktiseerimiseks õpetati neile maksumängu, mis oli üpris sarnane kaardimänguga “maffia”. Olid erinevad rollid, mille kohaselt käituma pidi.

 Tolli poole pealt räägiti asjadest, mis on inimestelt tollis ära võetud. Näidati ka tollikoera, kelle omanik peitis mõned keelatud ained ruumi, kus klass viibis. Nende leidmisega sai ta hästi hakkama. Hiljem sai koera omanikult koera kohta ka küsimusi küsida.

 Kõige viimasena mindi muuseuminurka, kus olid näha tollist konfiskeeritud asjad ning Maksu- ja Tolliameti töötajate spordivõistluste auhinnad. Räägiti veel lähemalt asjadest, mida on inimestelt ära võetud.

 Ekskursioon oli põnev ning kindlasti saadi uusi asju teada.

Ülevaate andis Helena

Ingrid muljetab veidi maksudest:

Terves kehas terve vaim, kas ka terves riigis terve maksuamet?

Maksuamet on oluline osa riigi toimimisest. Külastasin Eesti Maksu- ja Tolliametit kaks nädalat tagasi koos klassiga, et näha, mis toimub eesriide taga. Kaugemalt vaadates tundub maksuamet külma ja süsteemse masinavärgina, mis kodanikke rõhub, aga lähemalt tutvudes avaneb sootuks teistsugune pilt. Maksuamet peab küll riigi rahakotti täitma, aga lisaks ka tagama, et turul valitseksid võrdsed tingimused. Maksuametis töötavad professionaalid, kes ühelt poolt peavad seaduste järgimist tagama, kuid teisalt muretsevad nad kogu majanduse käekäigu üle.

Tegelikult on väga paljud inimesed maksudega seotud ning võib-olla maksavad paljud noored neid ise seda teadmata. Kui omast palgast makse ei maksta või seda polegi, siis kindlasti sekkuvad need meie ellu mujalgi. Näiteks võib tuua kasvõi käibemaksu, mida makstakse peaaegu iga poest ostetava kauba pealt. Käibemaksud ja aktsiisid võivad tihti jääda peidetud aspektideks, mis niisama pilku üle teiste asjade lastes nende varju võivad kaduda ning oma igapäevasuse tõttu tihti ununevad.

Minu jaoks sümpatiseeris kõige rohkem see, et eestlaste maksukogumine ja tuludeklaratsioonide esitamine on tehtud võimalikult mugavaks, kiireks ja lihtsaks. Suur osa asju on selles vallas juba internetipõhised ning nende süsteemide kasutamine teeb Eestist kindlasti ühe enim arenenud e-riigi. Samuti on eestlaste makstavad maksud jaotatud ära väga erinevate valdkondade peale ning niiviisi ehitamegi Eestile tugevat tulevikku.

Maksuametit võib pidada ka ideaalselt töötavaks masinaks, mida peab kogu aeg edasi arendama, kuid selle tegevuse käigus ei tohi teha ühtegi viga. Süsteemi murdudes peatub ka organiseeritud riigi kasvatamine. Väiksemagi tõrke korral võib kõik äkitselt kokku kukkuda ning leiaksime end õige peagi tohutu katastroofi keskmest. Tegu on justkui südamega inimese kehas, kuni see tugevalt lööb, töötab ka riigi maksusüsteem ning tuleviku paremaks muutmine. Kui maksuamet lõpetaks maksude kogumise, siis ei paisataks enam uut raha riigi ülalhoidmisse ning südame töö peatuks. Riigi töö aeglustuks ja seejärel toimuks kiire seiskumine, mis viiks äkksurmani.

Maksuamet on kindlasti üks vajalikumaid organisatsioone. Inimesed peavad selle vajalikkuse nägemiseks tihti sügavamale vaatama ja mõtlema, enne kui mõistavad, et see ongi üheks oluliseks päiskiviks riigi toimimises, ilma selleta poleks tegu tervikliku süsteemiga.

Konfiskeeritud esemed

Kohustuslik klassipilt

Pildid tegi Ingrid

Kommenteerimine on keelatud.