Miks on kontaktõpe parem kui kaugõpe

Kontaktõppe korral saab õpetaja tunnis rääkida kõigest, millest ta tahab ja juhtida tähelepanu, sellele millele poleks ise tulnudki. Kaugõppe korral annab õpetaja kõigile Opiqu või Digiõppevaramu lingi ja laseb need läbi lugeda ning ülesandeid teha. Kui kellelgi tekib küsimusi peab ta selleks eraldi õpetajale kirjutama või järgmist kokkusaamist ootama. Selleks ajaks võivad küsimused juba ununeda. Kontaktõppe korral enamasti sellist probleemi ei teki.

Koolis kestab iga tund (enam-vähem) täpselt 45 minutit. Selle aja jooksul on ette nähtud mingid ülesanded, mis tuleks tehtud saada ja tavaliselt saavadki. Kaugõppe korral ei ole 45 minutilist aja piirangut, ma teen ühte ülesannet nii kaua, kuni see saab tehtud ja jätkan millegi muuga või, kuni ma ära tüdinen. Selle tõttu venib kaugõppe koolipäev pikemaks, kui tavaline koolipäev ning ma tegelen õppimise ajal/vahel teiste asjadega. See ei mõju jällegi motivatsioonile hästi, sest vaba aega justkui ei jääkski päeva lõppu alles.

Teisiti võib seda nimetada enesedistsipliini puudumiseks või suutmatuseks aega planeerida. Kõike seda ei juhtuks, kui toimuksid kontakttunnid ega ei peaks päevad läbi toas istuma, sest miski ei käsi tegelikult kodust lahkuma; ei pea minema kooli ega trenni, ei pea bussis sõitma ja kaob tunne, et peaks aja plaanist kinni pidama. Koos aja planeerimise suutlikusega kahanemisega suureneb ka segavate tegurite hulk ja mõju, mida koolis lihtsalt pole.

Osade õpilaste puhul on vaja, et neid pidevalt tagant tõugataks, et nad üldse midagi teeks. Seda teevad tihti õpetajad. Need õpilased istuvad nüüd kodus ja mõnda ei lükka enam keegi tagant, nii et nende hinded hakkavad kannatama. Kui toimuksid kontakttunnid, poleks mitte ainult õpetajaid, kes neid tagant lükkaksid, vaid toimuks ka konsultatsioonid kus õpilane ja õpetaja saavad kokku ja leiavad lahenduse. Neid on võimalik korraldada ka interneti vahendusel aga päriselt kokku saamise mõju võib olla siiski suurem. Lisaks mõjub hästi ka teiste sõpradega ja klassikaaslastega (vähemalt) aeg-ajalt kohtumine, mis oleks lihtsam, kui peaks kooli minema.

-Rasmus

Kommenteerimine on keelatud.