Ennast huvitavate teemade avastamine karantiini ajal

Karantiiniaegsel õppimisel on kahtlemata omad miinused. Oma hubases mugavas toas õppides on ümberringi mitmeid meelelahutusvidinaid, mis võivad tähelepanu koolitööst kõrvale juhtida. Kooli- ja kodukeskkonna segunemine toob aga muuseas kaasa ka rohkelt positiivseid nähtuseid: näiteks on nüüd õpilastel palju rohkem aega ja vabadust kasutada õppimismeeleolu mõnele ainele, mis just neid isiklikult huvitab. Selles blogi sissekandes tahaksin lugejatele tutvustada ühte harivat raadiosaadet/podcast’i, mille paeluvad jutustused on vähemalt minu vabu päevi märksa elavamaks muutnud.

Mind on alati lummanud disain ning kõikmõeldavad disainialased kĂĽsimused: kuidas täiustada teatud sĂĽsteemi tõhusust? Kuidas õpetada videomängu mängijale, kuidas mõned tähtsad mehhanismid täpselt töötavad? Või ĂĽldiselt – missugused leidlikuse terad peituvad esemete taga, millele me igapäevaelus suurt tähelepanu ei pööra?

Ăśhel päeval märtsikuus sattusin ma peale populaarsele TED Talk’ile, kus raadiosaate juht Roman Mars jutustas maailma lippude visuaalsest disainist. Minus tärkas huvi ning pärast 18-minutilise video lõpetamist tahtsin kohe rohkem sarnast meediat leida. Natukese aja pärast otsisingi ĂĽles raadiosaate, mis samasugustest teemadest pidi rääkima, nimega 99% Invisible. Avastasin, et saade uurib täpselt selliseid alasid, mis mind köidavad – pisikesed geniaalsed leiutised, mille tähtsusesse ei sĂĽveneta igapäevaselt. Disain kui mõiste on nii mitmetahuline, et uuritavate alade vahemik on ĂĽsna suur; vaadeldakse kõike tehnoloogiast ja arhitektuurist helidisainini. Veebisaidil 99percentinvisible.org on ca 400 episoodi, mis rikastavad sinu silmaringi mitmete (ja tihti meeldivalt mõttetute) faktidega. Minu lemmikud siiamaani on 368. episood, kus räägitakse vanadest telefonihelinatest ja viiakse läbi intervjuusid komponistidega, kes need helinad kujundasid, ning osa 378, kus uuritakse ikoone ja sĂĽmboleid, mis on maailmas ĂĽldtuntuks kujunenud (näiteks rahu sĂĽmbol ja smiley).

Soovitan kindlasti lugejatel mainitud TED Talk’i YouTube’ist otsida ning uurida raadiosaadet. Karantiini ajal on 99% Invisible üks mu lemmikuid haridus- ja meelelahutusallikaid, eriti mõnus on episoode kuulata, samal ajal joonistades või koristades või videomänge mängides. Ning isegi kui teemad võivad tunduda magedad, julgustan teid vähemalt proovima kuulata. Nagu Roman Mars ise ütleb 356. osas (tõlgitud): “Kõik teemad tunduvad igavad. See on peaaegu asja mõte”.

Mattias S.

Kommenteerimine on keelatud.