Õpilaste teadustööde riiklik konkurss

11.–12. mail käisime Hendrikuga Tartus ERMis toimuval õpilaste teadustööde riikliku konkursi finaalis. Sinna olime kutsutud oma äsjavalminu uurimistööde põhjal – minu töö oli meditsiiniteemaline ning Hendriku töö oli keemiateemaline. Ürituse tarbeks olime ette valmistanud posterettekanded. Neid pidime esimesel päeval n-ö kaitsma – tutvustasime tööd ja vastasime küsimustele, meid kuulasid kolm retsensenti, kellest kaks olid eelnevalt meie tööga tutvunud, kolmas aga tuli eelteadmisteta. Samuti saime tutvuda teiste õpilaste töödega. Päev lõppes ERMi näituste kuraatoritunniga. Õhtul oli võimalus Tartut nautida ning pärast pingelist päeva veidi lõõgastuda. Teisel päeval saime oma posterettekannete kohta veel viimaseid selgitusi-vastuseid jagada. Sellele järgnes autasustamine, kus reaalikatel läks lausa suurepäraselt. Meie klassist sain mina (Mia) gümnaasiumiastme III preemia, samuti Tervise Arengu Instituudi, Sotsiaalministeeriumi ja Kõrgkoolide Rektorite Nõukogu eriauhinnad.

Üritus oli meeleolukas ning väga vahva oli näha, milliseid asju suudavad noored teadlased välja mõelda!

Mia Marie

Konkursipinge tabas mind päev enne tööde näitust (10. aprill) postri printimisega – ebameeldiva üllatusena torkas trükisoojalt rullis A0-ilt silma kirjaviga. Sellele vaatamata oli reis ülikoolilinna porgandioranžis rongis meeldiv vaheldus koolinädalatesse. Kohale jõudes tervitas saabunuid selge taeva ja tuulevaikusega kevadõhtu, mis oli justkui loodud teaduslainele häälestumiseks.
Teadusfestivali päeval algas posterettekannete püstitamine ERM-is tunnike enne üritust ennast, kella 8:30-st. Minu stendi asukohaks osutus perekonnanime tõttu peavoolust kõrvaline, kuid päikeseline 88. boks. Järgnev päev oli väsitav, kuid huvitav – oma tööd pidi ~7 h jooksul tutvustama kolmele žürii liikmele (kellest üks osutus ka Reaali endiseks õpetajaks) ning muidu huvilistele. Rahulikematel hetkedel sai oma laua tagant välja hiilida ning uudistada teaduse populariseerijate ja noorte uurijate pakutavat teadmistepagasit. Kella 17-ks oli esimene festivalipäev lõppenud. Õhtuooteks pakuti noortele uurijatele võimalust osaleda tuuril ERM-i „Õige keha, vale keha?” näitusel, kus koolikaaslaste seltsis leidsime nii nutma kui ka naermaajavaid tõike.
Teadusfestivali teine päev oli lühem ning väheintensiivne – esitlemise tekst oli eelneva päevaga pähe kulunud ning külalisi oluliselt vähem.
Tund peale keskpäeva alanud autasustamiselt väljusin esmalt vaid hea kogemusega, kuid käesolevaks hetkeks on teostatud uurimistöö pälvinud auhinnana kutse Šveitsis toimuvale International Wildlife Research Week´ile. Aega kulus, asja sai?

Hendrik

Auhinnatud Mia Marie

Meie meeleolukad teadlased

Kommenteerimine on keelatud.