Ajarännak aastasse 1869, 02.05.2019

Gümnaasium oli enamjaolt suutnud laenutades või kappides sorides leida endale ajarännakuks 1869. aastasse ajastukohased rahvariided. Klassi piirkond oli Põlva ja ürituse raames valmis Kreutzwaldi elulool ja loomingul põhinev plakat. 

Klassi Põlva sümboolikaga lipp, mis valmis rongkäiguks

Esimese tunni ajal kogunesid kõik traditsioonilises rivistuses (lineikas) saali ning vaatasid muigega meie õpetajate esitatud näidendit laulupeo algatamisest. (Eriti uhked olime oma füüsikaõpetaja Marko Reediku üle, kes oma artistlikkusega ei väsi kunagi üllatamast, antud juhul Johann Voldemar Jannseni kehastades). Carl Robert Jakobsoni osa täitis teine füüsikaõpetaja Reivo Maasik. Näidendis tuli välja, kust Lydia, suurepäraselt Katri Liis Kaasiku kehastuses, endale kirjanikunime Koidula sai.

Seejärel olid 9.-11. klassidel esimesed 4 tundi koolis, kus iga õpetaja rääkis õppeainest Eestis 150 aastat tagasi. Tunnid olid väga informatiivsed. Emakeele tunnis meenutasime esimese laulupeo aegu ja rääkisime Eesti ärkamisaja suurkujudest. Bioloogias rääkisime pooleteise sajandi tagustest meditsiinialastest saavutustest ning klassijuhataja jagas kohustuslikult ikka oma lastele kombeõpetust. Matemaatikas jagus ajalugu küll 10 minutiks, kuid see-eest saime ülejäänud tunni jälle ülesandeid lahendada. Ega Reaalkooli õpilased muust unistada ei oska. Kas te teadsite, mis järjekorras tuleb trepist üles kõndida? 10.b klass nüüd teab.

Vahetundides oli võimalus vihtuda aulas lustakaid rahvatantse ning lugeda meie Reaali Poisi ajastuhõngulist eriväljaannet.

Rahvatantsud vahetundides

Laulupeo programm

Pärast koolitunde kogunesime koolistaadionile, kuhu töökas korraldustiim oli juba lintidega maha märkinud, kus inimesed seisma peavad, et realistidest moodustuks suur aastaarv “1869”, mis drooniga üles pildistati.

Kahjuks meie pikalt ette planeeritud päevale ilm ei naeratanud ning ajasime läbi vihma ja külmaga. Sellest hoolimata peeti uhke rongkäik läbi kesklinna, mis kindlasti paljudele märkamatuks ei jäänud. Kalevi spordihalli jõudes kõlasid laulud ning lõpus said kõik rahvariietes jalga keerutada, nagu olekski aasta 1869.

Aastaarvu 1869 moodustamine kooli staadionil, pilt: Alex

Autorid: Liisa Mai, André, Hannah, Triinu (ja piltide autorid)

Kommenteerimine on keelatud.