Tartu rahulepingu 100. aastapäev

Käesoleva aasta 2. veebruaril möödus Tartu rahust 100 aastat. Reaalkoolile omaselt,  ei jäänud ka see suursündmus tähistamata. Selleks asus 3. veebruari hommikul kogu gümnaasium bussidega Tartu poole teele. Kuna start oli küllaltki varajane, möödus bussisõit Tartusse rahulikult – enamasti magati.

Esimene peatuspaik oli EÜS-i (Eesti Üliõpilaste Seltsi) maja. Buss peatus Kuperjanovi peatuses, mis tekitas nii mõneski meie klassi õpilases elevustunde. Samuti olime selleks hetkeks enamasti juba kõik üles ärganud ning valmis sisuka päevaga alustama. Programmi EÜS-i hoone osa kujutas endast ette majatuuri, mille käigus tutvustati meile erinevaid ruume ning räägiti üleüldiselt seltsi elust ning selle toimimisest. Kuna giid rääkis väga huvitavalt, möödus programmi esimene osa küllaltki kiiresti ning päev algas hästi.

Pärast EÜS-i majatuuri, suundusime jalgsi Tartu Toomkirikus paiknevasse Tartu Ülikooli muuseumisse, kus meid ootas ees programmi teine osa ehk Tartu Ülikooli muuseumi tuur. Kõik algas sarnaselt EÜS-i majatuuriga: üleriided jätsime garderoobi, seejärel suundusime suuremasse saali, kus meid gruppidesse jaotati ning lõpuks gruppide kaupa muuseumi tuur. Tuuri käigus sattusime raamatukokku, kus soovijatel avanes ka võimalus Harry Potteri stiilis trepialusesse väikesesse ruumi sisse pugeda, mida loomulikult ka ära kasutati. Kuigi väljas tundus, et trepialune ruum ei ole eriti suur, siis selgus, et tegelikult oli seal küllaltki palju ruumi. Tuuri lõpus anti meile natuke vaba aega, et ise veel lisaks muuseumis ringi vaadata, mida me ka kõik tegime. Kui aga kuulsime, et nüüd on võimalik sööma minna, ruttasime kõik kiiresti garderoobi, võtsime oma asjad ning suundusime Hugo Treffneri Gümnaasiumisse koolilõunat sööma, kusjuures HTG koolilõuna oli täitsa maitsev.

Lõuna söödud, suundusime Tartu Ülikooli peahoonesse, kus pidi algama meie päeva kolmas ning viimane osa. Ülikooli aulas toimunud programmi osa algas paari lühikese sõnavõtuga, millele järgnes HTG ajalool baseeruv küllaltki lõbus teatrietendus (mille esitasid loomulikult HTG õpilased ise). Teatrietendusele järgnes Ago Pajuri tõepoolest huvitav loeng, kus ta kõneles Tartu rahule eelnenud sündmustest ning olustikust. Lootsime kõik, et hr Pajuri loengule järgneb midagi samaväärset, kuid kahjuks pidime veidikene pettuma. Viimase loenguna tuli hoopiski natuke monotoonne ning õigusalaste terminite rohke loeng, mis testis nii mõnegi õpilase võimet ärkvel püsida. See-eest pälvis just kõige viimane loeng ka kõige suurema aplausi.

Lõpuks, kui kõik loengud olid kuulatud ning üleriided samuti garderoobist kätte saadud, suundusime Vanemuise ette oma bussidesse ning alustasime sõitu tagasi Tallinnase. Olenemata sellest, et selja taga oli juba niigi hariv ja meelelahutuslik päev, jätkus programm ka bussis. Üldjoontes oli tegemist väga sisuka, hariva ning meelelahutusliku programmiga ning oleme tänulikud kõigile, kes sellesse panustasid.

Kommenteerimine on keelatud.