märts
06

veebruar 2020

2020

„Lund polnd ega polnud, kuni äkki ta tulnud“ – nii ütles kord tundmatu laulik. Lumi on kaunis ning tugev sümbol kirjanduses, kuid miks mitte rakendada saabunud sadu sümbolina oma elule: just seosed igapäevasega panevadki sümbolid toimima. Lumele kui kujundile võib läheneda mitmeti, näiteks võib äkiline saabumine olla muutus faabulas, kas üleüldises (nt koroonaviiruse saabumine) või isiklikus (nt uus silmarõõm elus) plaanis. Muutus võib olla ka vanast lahkumine, tabula rasa, valge leht. Jah, lume sümbolid on seotud ka maadkatva vaiba värviga. Valge on puhtus. Valge on helge lootus ülikoolivastuse ja uurimistööpunktide osas.
Ent unustatakse, et kaunis kiht, millega maa kaetakse, toob puhtuse, kuid vaid ajutiselt varjab kogu mustuse endasse ning
peidab selle. Kui süsteem laguneb, lumi sulab, siis selle lirtsuva löga sees võib leida kogu vahepeal peidetu ning peab lõpuks ikkagi kuidagi läbi sumpama. Muidugi on toredam vantsida lumes enne, kui ta sulanud on, olgu selleks siis kirgi täis
hing talve võlumaal või paljajalu lumes karastuv eesti talupoeg.
Lumi on ilus kuni ta kestab ja siit toongi tema viimase sümbol-seose: ka meie kaunis gümnaaeg saab kord otsa. Nii et kuni ta kestab, võtke kätte ja ehitage lumememme, tehke lumeingleid ja võibolla isegi pidage sõbralikku lumesõda. Mida need sümboliseerivad, seda võib kallis lugeja juba ise mõelda.

Nicolas Lotman 135B

Sisukord
lk 2 Toimetaja veerg. Mis märtsikuus Reaalis toimub?
lk 3 Jaan Kross – il miglior fabbro
lk 4-5 Tartu rahu 100
lk 6 Üksinda võõras linnas
lk 7 Reaalikad noorteolümpial
lk 8-9 Lava vaba nagu sõna
lk 10-11 Kes teeb, see jõuab. Kiirkohting tragide reaalikatega
lk 12 Avameelselt armastusest
lk 13 “Lahendus on kaos”
lk 14 Kuuküsimus. Miks sa magad?
lk 15 Väike maja suures majas … Sudoku
lk 16 Ütlused. Palju õnne!

Loe ajalehte!

Comments are closed.