dets.
20

detsember 2016

2016

Ilmselt nii mõnigi, kes tunneb hetkel oma käes tavapärasest veidi õhemat lehenumbrit, mõtleb: „Kas siit on lehed vahelt välja kukkunud või on toimetus lihtsalt laisaks muutunud? Kuhu kadusid Reaali Poisi kaheksa lehekülge?” Vastus on tegelikult imelihtne: meil on valmimas midagi eriti magusat ja selle kõrvalt panime aja kokkuhoiu huvides kokku veidi lühema lehe. Paralleelselt detsembrikuu väljaandega tehakse täie hooga tööd Reaali Poisi juubelilehe kallal, mis ilmub juba õige pea. Üllatust ära rikkumata olgu öeldud, et see tuleb midagi väga erilist, mida tasub oodata ka seekordse veidi kiitsakama jõulukuulehe arvelt. rp_dets2016
Juba paar kuud tagasi ristisime detsembrikuu lehe jõululeheks. Jõuludes juba on midagi nii maagilist, midagi nii ootamisväärset, et see püha lausa nõuab oma erinumbrit. Ehk olengi rohkem jõulupatrioot kui mõni teine ja minu heietused võivad jääda tühjade sõnadena õhku rippuma või paberile vedelema, kuid jõuluajaga käib kaasas alati selline eriline, teistmoodi tunne. Ühelt poolt on see ootusärevus, olgu selleks lähenev koolivaheaeg, jõuluõhtu perega või hoopis igahommikune maiuspala advendikalendris. Teiselt poolt on see valgus: valgus ehitud linnatänavatel, tuppa toodud kuusel, tavapärasest suuremal elektriarvel ja osaliselt ka inimeses eneses. Ümberringi ollakse tavapärasest lahkemad ja viisakamad. Kui mulle äsja kohvi müünud ettekandja igal aastaajal nii südamlikult naerataks, võiksid piparkoogid ja ebapraktilised (ent oh, kui ilusad!) tulukesed aastaringselt inimestele heldust meelde tuletada. Mina ei protesteeriks absoluutselt.
Kui te minu sinisilmseid vaateid inimeste lahkusest ei usu, siis võib ajalugu rääkida minu eest. Näiteks 1914. aasta jõulude ajal, mil esimene maailmasõda polnud veel kuigi kaua kestnud, sõlmisid kaks sõdivat poolt – Saksamaa ja Inglismaa – omavahel ajutise vaherahu. Sõdurid ehtisid varjendeid, vahetasid keset tühermaad kinke ja pidasid maha ühe jalgpallimatši.
Soovin, et igaüks teist leiaks jõuluajal (ja tegelikult kogu aasta vältel) neid naeratusi, mille eest tänulik olla, ja saavutaks vaherahu kõiges, mis parasjagu südamel on. Soovin Sulle, hea reaalikas, imelist ja helget jõuluaega!

Mirel

Sisukord
lk 2 Toimetaja veerg/REK “Liiklus”
lk 3 Proosa “12.12”
lk 4 PÖFF “Filmid pimedatel öödel”
lk 5 kokandusnurk “Piparkoogid”
lk 6 Värvi ise
lk 7 Luule “Luulevattle”
lk 8 Tagakülg. Palju õnne. Ütlused. Karikatuur.

Loe ajalehte!

Comments are closed.