nov.
30

november 2016

2016

Kätte on jõudnud vast aasta kõige hullumeelsem periood, kus koolitöö on tulise hooga käima lükatud ja elutempo püüab kõigest väest sellega sammu pidada. Sellega seoses meenub tihti paradoks – kui sul on valida unetundide, (õppe)töö ja reaalse vaba aja vahel, siis millisest neist oleksid valmis loobuma? Ilmselgelt kõigiks kolmeks aega ei jätku. Seistes juba pea igapäevaselt dilemmade ees, mida nõuavad valikud lugeda Dostojevski “Idiooti” une arvelt rp_nov2016või vastupidi, kirjutada uurimistööd või lubada endale üks kohv ja kook kohvikus lihtsalt sellepärast, et jõudsin keemia kontroltöö tunnis isegi õigeaegselt valmis, või võtta endale üks täiesti vaba päev keset kogu seda näilist kaootilisust, mõtlen ma sellele päris tihti.
Kõik taandub lõpuks meie endi valikutele ja mida meie oma eludes tähtsustame. On neid, kelle jaoks on otsustamine imelihtne, sest nende prioriteedid on juba selgelt välja kujunenud. On neid, kelle jaoks tundub praeguseni kirjeldatud olukord ülepaisutatud ja küllaltki mõttetu kompleks. Võib-olla pole neile elu veel suuremaid takistusi ja dilemmasid ette andnud või nad enam lihtsalt ei hooli. Kuid on ka neid äärmuste vahevorme, kes, veri ninast väljas, pingutavad, et igale poole jõuda ja kõike laitmatult teha. Perfektsionistid peavad alatasa langetama valikuid millegi arvelt. Sellegipoolest tasuks endale ka kõige tumesinisemal päeval meelde tuletada, et ideaalset õpilast ei eksisteeri. Õpilast, kes õpib laitmatult, panustab regulaarselt kooliellu, käib trennis, kinos ja kohvikus, loeb kohustusliku kirjanduse otsast lõpuni läbi ning tõenäoliselt sööb ja magab ka nende tegevuste vahepeal – sellist üliinimest pole olemas. On kulunud tõde, et ebarealistlike standardite ja utoopiate loomine endale vaid kahjustab pi-kemas perspektiivis sinu vaimset tervist ja tegutsemiskirge. Milleks ometi? Vastus on ju ilmselge – neid pole vaja endale luua.
Hea reaalikas, oska sinagi ka novembrikuu hullumeelses tuhinas astuda korraks elu kiirrongilt maha, seada endale kindlad prioriteedid ja reaalselt teostatavad eesmärgid ning tuletada aeg-ajalt meelde, et täiuslikkust taotleda on ajaraisk. Ole lihtsalt parim versioon endast ja see on juba rohkem kui väga hea.
Pidagem vastu!
MIREL

Sisukord
lk 2 Toimetaja veerg/REK “Ennustajate panus Reaalkooli õpilaste motiveerimisel”
lk 3 Koolielu “Kohtumine Marina Kaljurannaga”
lk 4 Koolielu “132 ja märgid”
lk 5 Arvamus “Ideaalne peaminister”
lk 6-7 Meedialaager “Meedialaager Karksi-Nuias”
lk 8-9 Intervjuu “3Dcreatonist”
lk 10 Töövari “Minu Gennadi”
lk 11 Karikatuur
lk 12 Töövari “Töövarjupäev”
lk 13 Luule “Luulubattle”, sudoku
lk 14 Tegus reaalikas/kokandusnurk “Karl Erik Märtson”, “Ameerikalikud šokolaadiküpsised”
lk 15 Väike maja “Aga mulle meeldib mardipäev!”
lk 16 Palju õnne. Ütlused.
Loe ajalehte!

Comments are closed.