Juulikuine uitamine Eikusagilmaal

20. juuli hommik koitis üsna päikeselisena, kui ajalooõpetaja Tiia Luuk ja emakeeleõpetaja Piret Järvela Mustamäelt nr 4 trolli istusid.
Kalamaja serval ootas oma automobiiliga geograafiaõpetaja Piret Karu.
Pärast andamit IT jumalale – üks Piret pidi teise Pireti arvutis digiallkirja andma, sest oli väga kiire selle asjaga – istusid seiklushimulised kolleegid suurde halli autosse, sest Paide linnas oli ootamas ajalooõpetaja Heli Ahuna.
Ahuna-proua oli väga vanaemalik ja malbe ja saime tuttavaks ka pooleteiseaastase Lisetega.
Uitamise eesmärk oli ihaldusväärne: tarvis oli jõuda Oskar Lutsu maile, sest Palamuse õue peal mängiti kell üks päeval Toomas Suumani kirjutatud ja Madis Kalmeti lavastatud näitemängu „Nõiutud kevade” (http://novosti.etv24.ee/index.php?06256283; http://uudised.err.ee/?06256903)
Vaatajaid oli rohkesti, nende hulgas nii kirjandus- kui poliitikategelasi, loomulikult ka tuttavaid õpetajaid Eesti erinevatest paikadest.
Aga kiiduväärt lavastuse kordaminekus aitas kõvasti kaasa ka armas kolleeg Liisi Tegelmann, kelle nime juurde kavalehel inspitsient oli kirjutatud! Kohvikus „Lible juures“ olid väga head pannkoogid maasikamoosiga…ja juttu jätkus kauemaks.
Pärast väikest arusaamatust parkimisplatsil ühe helesinise autoga võtsid neli auväärset emandat uuesti rattad kõhu alt välja, sest kultuuri ei saa kunagi küllalt – Alatskivi lossi roosiaias mängiti samal õhtul Somerset Maughami koomilist abieludraamat „Ring“ (www.kell10.ee ) , mille lavastajaks Roman Baskin. Sarnast kultuuritarbimise kava harrastas muuseas ka poetess Doris Kareva, kes koos abikaasa ja koeraga ka kaht etendust külastas. Tema kirjutas ajalehes Sirp retsensiooni ka.
Alatskivil sai Kivi kõrtsis priskelt liha ja sibulaid süüa, kalmistuaias jalutada, Juhan Liivi viimset puhkepaika vaadata, korraks kaunist valget lossi kiigata ja siis etendust nautida.( www.alatskiviloss.ee )

Pärast teatripäeva lõppemist otsustasid neli pedagoogi üldse mitte koju minna, vaid magada kellegi Marja juures (www.marjanmaja.com ). Marjan Maja oli ehtsast maakivist, perenaine rääkis soome aktsendiga eesti keelt, oli lahke, juhatas sauna ja voodikeste juurde ja lubas hommikusööki pakkuda. Saunalaval naistejutte rääkides tunnistasid pealinnaprouad, et tunne on nagu Eikusagilmaal.
Hommikul selgus, et aknast paistab Peipsi järv ja läheduses avatakse varsti Mustvee laat. Panime varbad Peipsi järve, sõitsime läbi Kasepää 7 kilomeetrit, jätsime laada vahele ja keerasime nina kodu poole.
Koduteel põikasid pealinna emandad ka Siimustisse, et täiendada kodukööke savipottidega (http://www.hot.ee/siker/ ).
Teele jäi ka äkitselt kuulsaks saanud Põhjaka mõis, mis kuuldavasti gurmeelikke naudinguid pakub. Uudistasime täis saali, ilupeenral kasvat kartulit, tatart ja lina ning lubasime ükskord sinna kindlasti lõunale minna. Jõudnud Paidesse, valgustas proua Ahuna meid põgusalt Paide ajaloolise mineviku koha pealt ja lubas ükskord meile koduloolise ekskursiooni teha. Jätnud kalli kaaslase perekonna rüppe, vuristasid kolm emandat pealinna tagasi. Piret Karu jäi Kalamaja veerele lehvitama ja kavatsusega ükskord kultuurikilomeetrile kõndima ja Lennusadama muuseumi kaema minna lahkusidki Järvela ja Luuk nr 4 trolli peale. Uitamine oli selleks korraks lõppenud, kaunis Eestimaa ja teatrimõtted hinge kinnitanud.
Vaata lähemalt:
„Nõiutud kevade“ http://novosti.etv24.ee/index.php?06256283
http://uudised.err.ee/?06256903
„Ring“ www.kell10.ee
Alatskivi www.alatskiviloss.ee
Marjan Maja www.marjanmaja.com
Siimusti Keraamika http://www.hot.ee/siker/

Kommenteerimine on keelatud.