Lagedil Wabadussõjas

 Kahekümneüheksandama novembrikuu päeval alustasime hommikul 9: 45 (loomulikult väikese hilinemisega) teekonda Lagedi suunas.

 Teatavasti on 28. november Vabadussõja alguskuupäev, mil see aasta 90 aastat tagasi tungisid Punaarmee väed üle Eesti Vabariigi piiride Narva ümbruses. Veidi üle aasta kestsid marulised lahingud, algul eestlaste ebaeduga, hiljem marulise eduga. Langeti Vendade ja Eesti eest viimse veretilgani. Selle kõige tulemusena on meil praegu ilus Vabariik, kus me kõik elame.

 Nüüd aga kohapeal toimunust. Nimelt oli Eesti Vabadusvõitlusemuuseumil mõte lavastada üks lahing Vabadussõjast ja see ka teostati. Tallinna Reaalkoolilt paluti abi koolipoiste näol. Vabatahtlike oli, kahjuks küll vähem kui loodeti ja Reaalkooli puhul oleks võinud arvata. Vahepeal kokku kuivanud üksusest sai nõrgalt mehitatud jagu, mis lõpuks Lagedile kohale jõudis. Kohapeal esialgu tutvusime kohapealsega, ilmaga ja aitasime asju üles seada. Seejärel jagati välja ajakohane riietus, varustus ja relvad. Viidi läbi kiire relva- ja ohutusõpe. Vahepeal, kui ülejäänud osa meist võttis osa ette nähtud puhkepausist, seisis vapper vahisõdur SanderS auvalves mälestustsremoonia juures.

Seejärel kamandati meid kolonni ja marssisime rivilaulu saatel Eesti lipu ette. Seal pidas kindral kõnet ja kaplan õnnistas meid sisse. Sealt sammusime lahinguväljale, kus võtsime end ahelikku. Pärast lühikest kahurituld alustasime pealetungi punaste peale. Meie kõrval seisid veel Eesti vabatathlikud, soomlased ja Vene valgekaartlased. Edu oli esialgu suur, aga peagi ilmnes tõsiasi, et segase juhtimisega lahinguväljal, ilma relvade kontrollimiseta, ilma hea stsenaariumita ja kooskõlastamata võitu ei saavutata.                                                          Uhke tunne ja kogemus sees tulime tagasi ja jätkasime õppetööd, nii nagu aastal 1919..

Meie klassist sõdisid rindel vabatahtlikud SanderS, SanderM, Henri, MihkelP ja ErkkiT

http://www.real.edu.ee/gallery2/main.php?g2_itemId=16481

http://uudised.err.ee/index.php?0&popup=video&id=18330

http://www.reporter.ee/2008/11/29/lagedil-paukusid-pussid/

2 kommentaari - “Lagedil Wabadussõjas”

  1. Tõnis Ütleb:

    Muide, sa ise sõdisid ka seal. Seega igaks juhuks võiks seal ka sinu nimi olla. (Muidu mõned lugejad ei mõista seda). 😉
    Aga väga hea ülevaade asjast!

  2. Erkki Tuul Ütleb:

    Tuli meelde jah, pärast kirja panemist:D. Olgu lisatud jah, et mina olin ka osavõtja.

Lisa kommentaar


Warning: Undefined variable $user_ID in /data02/virt58214/domeenid/www.real.edu.ee/htdocs/ajaveeb/wp-content/themes/hoolekandeselts/comments.php on line 74