Vabadussõja taaskehastamine

Nagu me enamik teame, siis täna tuli ajalooõpetaja Tiia Luuk (Merili ema) meil matemaatika tundi ja pakkus meile võimaluse osaleda Eesti Vabadusvõitluse muuseumi ja ajaloohuviliste klubi Frontline-i koostöös toimuvas Vabadussõja taaskehastamises. Nimelt oli tulnud Reaalkoolile pakkumine moodustada 20-st poisist koosnev üksus, kes siis osaleksid seal sõdivate koolipoistena ehk siis Õppiva Noorsoo Roodu nime all. (edaspidi ÕNR) Kuna see pakkumine oli üsnagi huvitav, siis soovisid lausa üheksa poissi selles osaleda. (Tüdrukutel ei olnudki võimalust osaleda).

Nimelt toimub 29. novembril Lagedil Eesti Vabadusvõitluse muuseumi alal eelpool mainitud Vabadussõja taaskehastamine, mis tähendab siis ajastule vastavates riietes ja varustuses lahingu läbimängimist. (Taaskehastamise puhul ei pruugi tulemus ajalooline olla). See tähendab siis seda, et meile antakse Vabadussõja-aegsed rõivad selga, vintpüss kätte ja saadetakse ÕNR-u nime all sõtta. Õnneks pidavat asi toimuma paukpadrunitega, seega keegi meist surma saada ei tohiks. Kuna ÕNR koosnes koolipoistest, siis peavad ka meil koolimütsid kaasas olema. Seetõttu tuleb juba siin väike ajalooline viga sisse, kuna Reaalkooli müts loodi alles 1921. aastal.

Kuna enamikel meist sõjaväeline väljaõpe puudub, siis toimub pühapäeval, 23. novembril kell 12:00 nö lahingu peaproov. Toimumispaigaks ikka Lagedil Eesti Vabadusvõitluse muuseum. Seal pidavat me saama vastava väljaõppe ning tutvuma varustusega. Ehk õpime käsitlema vintpüssi.

Kuna Reaalkoolist komplekteerib vastava üksuse majandusjuhataja Veiko Toomlaid, siis lubas ta ka uurida võimalusi, kuidas meid sinna toimetada. Samas, kuna asi toimub kahel korral (esmalt siis väljaõpe, teine kord lahing), siis peame me esimesel korral sinna ise kohale saama ning teiseks korraks suudetakse vb transport hankida. Sinna pidavat sõitma buss nr 125 ja lähedal on ka Lagedi raudteejaam.

Uurides ise täna sinna saamise võimalusi kuulsin ma Henrilt, et buss pidavat sinna ikka väga kaua sõitma (hinnanguliselt tund aega, rong sõidab 20 minutit). Seetõttu kasulikum on sinna rongiga minna. (Kaugus raudteejaamast umbes poolteist kilomeetrit). Kahjuks ei sõida rongid mitte kõige parematel aegadel ning parim võimalus rongiga sinna saada on kasutades 10:08 Tallinnast väljuvat Tallinn – Aegviidu elektrirongi. Kahjuks jõuab see sinna juba 10:28, seega tund aega liiga vara. Seetõttu lunige enda vanematelt võimalus autoga kohale saada ja kui teil see õnnestub, siis mõelge, et vb mahub ka teie klassikaaslane Tõnis auto peale ;)

Seega, pühapäeval, 23. novembril kell 12:00 peab olema juba Lagedil Eesti Vabadusvõitluse muuseumi juures kohal ning kindlasti peab teil kaasas olema ka koolimüts! Igaks juhuks pange ennast soojalt riidesse, kuna õues on küllaltki külm ja lume tõttu ka märg.

Kaart asub seal: http://www.hot.ee/vvmuuseum/lagkaart.htm

Lisa kommentaar