Nõukogude aja Eesti kunst KUMU-s ehk me saime hiigelliftiga sõita

  1. novembril külastasime KUMU näitust Nõukogude Eesti kunstist. Siin mõned pildid ja paar lauset meie külastusest.

Näituseelsed emotsioonid lifti oodates:

Kuigi arvasime, et ega me ühte lifti küll ära ei mahu, siis seekord eksisime – ruumi jäi üle teisegi grupi jaoks. Võib isegi öelda, et meil oli päris lahedalt ruumi. Meie peale oleks saanud veel teisegi kihi inimesi „laduda“. Kirjade järgi peaks mahtuma antud lifti 122 inimest, tõenäoliselt on see arv ühe kihi kohta, aga mine sa tea. Lifti suurus oli niivõrd hämmastav, et selle üle tehti nalja, võrreldes seda teise maailmasõja aegse gaasikambriga…:

Kui pole saanud varem nii suure liftiga sõita, siis ei teagi kohe, mida teha. Mõned seisid seina äärde ritta nagu algaks mahalaskmine:

Meie ringkäik jätkus peale meeldejäävat liftisõitu kiire ajaloolise ülevaatega nõukogude ajast ning seejärel suundusimegi näitusele. Kohe alguses võtsid meid vastu plakatid, sotsialistlikud plakatid:

Pildil on näha meie giidi, kellele saab jagada ainult kiidusõnu. Ta rääkis väga huvitavalt ning tõi erinevaid paralleele. Lisaks sellele olid temapoolsed kommentaarid väga hästi kooskõlas vastavate teostega. Märkimisväärne on see, et meie klass avaldas arvamust ning vastas vabatahtlikult küsimustele ja küsis ka ise küsimusi. See võib enamusele meie õpetajatest, kui mitte kõigile, väga imestusväärne tunduda – tavaliselt tuleb pooleldi jõuga sõnu meie suust välja tirida, seda tuleb teha eriti neil, kes meile esimest korda tundi annavad.

Järgneval pildil võib näha, et meie klass, 12.b on ilusti lõimunud oma lennukaaslastega – võtsime endaga kaasa ka a-klassi õpilase (kellel tuvastamisega probleeme, siis giid osutab temale):

Giidi mõju oli nii suur, et ühe teose üle algas neljal klassikaaslasel tõsine arutelu:

Meile näidati ka nõukogude aja igapäevaesemeid, sealhulgas arvelauda ja universaalset klaasi, mis „sobib nii piima kui ka viina jaoks“.

Meie külastus oli täpselt ajas ning meeleolukas. Uuesti lähme klassiga KUMU-sse juba 8. detsembril.

Kommenteerimine on keelatud.