Avastusi tÀis Saksamaa

eliise_1

Pilt: Reisi teekond

Veetsin oma  2012. aasta suve Saksamaal reisimas. KĂŒlastasin Berliini, Frankfurti, Göttingeni, Kölni, Bonni ja teisi ilusaid linnasid. Minu retk algas sellega, et istusin Tallinnas bussile ning loksusin 2 pĂ€eva sĂ”ites lĂ€bi LĂ€ti, Leedu ja Poola. JĂ”udes lĂ”puks Berliini, oli vĂ€he aega, et vaadata ĂŒle tĂ€htsamad vaatamisvÀÀrsused. Rahvastik Berliinis oli vĂ€ga kirev. Leidsin suure vaevaga ĂŒles ka Berliini mĂŒĂŒrijupi, mis oli alles jĂ€etud mĂŒĂŒri lĂ”hkumisel ning nĂ€gin Ă€ra ka kuulsad Brandenburgi vĂ€rvad.

Edasi sĂ”itsin rongiga Göttingengi, kus veetsin poolteist nĂ€dalat. Göttingen on traditsiooniderohke linn.  Imelikuks osutus see, et sakslased iga hommik nussat söövad. KĂŒlastasin Göttingeni ĂŒlikooli ning teaduskeskust, millel on vĂ€ga kĂ”rge reputatsioon maailmas. Göttingeni pĂ”hiliseks rahvaks ongi ĂŒliĂ”pilased, sellepĂ€rast kutsutakse seda linna ĂŒlikoolilinnaks. Selle ĂŒlikooli on lĂ”petanud vĂ€ga kuulus fĂŒĂŒsik nimega Max Planck ning tema jĂ€rgi on pandud teaduskeskusele nimi. Göttingen on selline armas ja nunnu linn, mis jĂ€ttis vĂ€ga positiivseid emotsioone. Inimesed on sĂ”bralikud ning alati abivalmis. Autosid vĂ€ga palju ei liikunud, sest enamik inimesi sĂ”itsid jalgratastega. VĂ”ib-olla isegi sooviksin siin tulevikus Ă”ppida ning elada. Huvitav oli Göttingenis leida prĂŒgikasti kĂ”rvalt tĂ€itsa uusi saksa-inglise sĂ”nastikke. Raske oli neid sinna vanapaberiks jĂ€tta.

Eliise_3 eliise_2

Pilt: Göttingeni vanalinn pÀeval ja öösel.

Kolmandaks linnaks, mida kĂŒlastasin, on Bonn. Bonn on tĂ€iesti vastand Göttingenile. Esmamulje ei olnud nii positiivne. Linn ei paistnud nii puhas kui Göttingen. Seinad olid grafitiga soditud, rahvas ei paistnud nii rÔÔmus ega sĂ”bralik, Bonnist jĂ€i veidi getolik mulje. KĂŒlastasin Deutsche Telekomi peakontorit, mis on Saksamaa telekommunikatsioonifirma. Seal nĂ€idati mulle vĂ€ga salajaseid tulevikutehnika avastusi, kahjuks pilte teha ei lubatud. NĂ€iteks saad nutitelefoni ĂŒhendada autoga ning öelda, et ta sul kohvi kodus valmis keedaks samal ajal kui sa töölt koju sĂ”idad. KĂ”ik on automatiseeritud ning nutitelefonidega ĂŒhenduses.

Eliise_4 Eliise_5

Pilt: Kölner Dom ja vaade ĂŒlevalt.

Neljandaks sĂ”itsin rongiga Kölni, kus tahtsin nĂ€ha vĂ€ga kuulsat Kölni katedraali. Mul jĂ€i suu ammuli, kui ma seda nĂ€gin. See on vapustav, mida kĂ€tega on vĂ”imalik teha. PĂ€rast kölni sĂ”itsin Heidelbergi, kus asub Euroopa ĂŒks kuulsamaid ja parimaid meditsiinikoole.

 

Eliise_6

Pilt: Heidelberg

Üldiselt on Saksamaa linnad tĂ€is armsaid punaste katustega vanaaegseid maju, kus tihti vĂ”ib nĂ€ha pĂ€ikesepaneele. See nĂ€itab nende inimeste suhtumist keskkonda. Mööda kiirteid sĂ”ites vĂ”ib tihti nĂ€ha kaugel silmapiiril tuulegeneraatoreid. LĂ”una-Saksamaal vĂ”ib nautida loodust, mĂ€gesid ning vanaaegseid losse. PĂ”hja-Saksamaal vĂ”ib nautida vĂ€ga modernseid linnu.  LĂ”puks sĂ”itsin Frankfurti, et lennukiga tagasi kodumaale lennata. See oli ĂŒks meeldejÀÀvaim suvi.

 

Eliise Leismann

Kommenteerimine on keelatud.