Vihmaussi siseehitus ja bioinformaatika ehk bioloogiaolümpiaad

Selle õppeaasta (2022/2023) bioloogiaolümpiaad algas, nagu tavapäraselt, koolivooruga 7. detsembril 2022. Koolivoor toimus meie oma hubases 208 klassis ning oli kirjalik. Küsimused oli koostatud peamiselt gümnaasiumi bioloogiaõpikute põhjal, kuid muidugi hinnati teadmisi Eesti Looduse artiklite ja aasta tegijate 2022 kohta. Meie klassist osalesid mitmed õpilased, kuid edasi piirkonnavooru said Ardi Raag ja Elisabeth Vallner

Piirkonnavoor toimus 20. jaanuaril 2023. a arvutites TÜ Moodle’i keskkonnas. Ka selle vooru ülesandeid saime lahendada 208 klassis. Aega oli 2 tundi, kuid sellel hetkel aeg justkui lendas. Meie klassist sain lõppvooru edasi mina.

Selle õppeaasta (2022/2023) bioloogiaolümpiaadi lõppvoor toimus 11.-12. märts Tartus. Omicumi hoonesse saabudes ootasid osalejaid pirukad, vee pudelid ning Eesti Loodus. Kell 11.00 alustasine sissejuhatuse ja avaloenguga “Libainformatsioonist pandeemia ajal?”, millele järgnesid praktilised voorud, mille jaoks meid jaotati neljaks rühmaks. Toimus neli praktilist vooru: botaanika, zooloogia, bioinformaatika ning kriminalistika. Botaanikas sai valmistada ja uurida taime lehest ja okastest preparaate. Zooloogias oli ülesandeks vihmaussi lahkamine, putukate määramine määraja abil ja selgrootute hõimkondade määramine. Bioinformaatika oli progrmmeerimise klassi õpilasele midagi uut ja põnevat. Saime andmebaasidest otsida ja võrrelda DNA ja valgu järjestusi. Kriminalistikas saime uurida dr. Aama mõrva, võrreldes DNAsid.

Järgmisel päeval alustasime hommikul kell 10.00 esimese teooriavooruga, millele järgnes paus ja siis teine teooriavoor. Aja sisustamiseks saime külastada AHHAAd või Tartu Loodusmuuseumi. Lõpetuseks kuulasime loengut “Koeranäoga kalad” ning autasustati parimaid. 139.a klassist osales Elisabeth Vallner, kes jäi kogu gümnaasiumi arvestuses kolmeteistkümnendaks ja 11. klasside arvestuses viiendaks.

11.a klass soovib avaldada väga suurt tänu kõikidele käsitletud ainete õpetajatele ja juhendajatele: Martin Saar, Helen Kaasik, Toomas Reimann, Piret Karu, Jaagup Kippar ja Tiina Talvi! Samuti tänab 11.a klass teisi aineõpetajaid, kes panustasid antud õppeaastal olümpiaadidel osalemisega! Eks 139.a harjutab kogu suve ning on rohkem kui valmis juba tuleval õppeaastal, kui on viimane aasta Tallinna Reaalkoolis, sest siis sihib tulevane 12.a veel kaugemale, veel kõrgemale ning veel paremini!

Vaprad bioloogid lõppvooru ülesandeid lahendamas

Autor: Elisabeth Vallner

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga