Kaja Kallase külaskäik + Eesti erakondade lühikirjeldused enne valimisi

Kolmapäeval, 22. veebruaril käis meie koolis külas peaminister Kaja Kallas ja pidas kõnet. Kuna valimised on lähenemas, teeme me kiire ülevaate eesti suurimate erakondade programmidest.Aga kõigepealt tuleb teada seda, mida keskmine eestlane juba teab. Selle jaoks oleme intervjueerinud Keskmist Eesti Matsi (KEM), kelle teadmiste pealt saame ehitada hea arusaama iga partei lubadustest ja tegudest! Iga partei juures mainime nende kõige silmapaistvamaid lubadusi ja seda, millistest peatükkidest nende valimisprogrammid koosnevad.

Lotta ja Johannes austatud peaministriga

Eesti 200

KEM: “Eesti 200 on pulli tegemise osas teisel kohal – alati, kui mingi nali on, on algatajaks kas EKRE või nemad. Ma ei saa küll kunagi aru, mida nad tegid. Nad on mitte-radikaalsed… kuskil poliitspektrumi keskel. Nende nimi tuleb sellest, et võiks olla 200 aastat Eesti riiki, mis on päris hea mõte.”

Eesti 200 sai alguse EV-i 100. sünnipäeva kanti välja tulnud samanimelisest manifestist. Vikipeedia kohaselt on nad liberaalid, mis on küll parempoolne ideoloogia. Nende valimissloogan on imepärane “Meiega on võimalik!” (Mis on võimalik??? Mis???).E200 valimisprogrammil on sektsioon “viis vaala”, mis võtab tänuväärselt kokku kõik partei suurimad lubadused, nagu investeerida haridusse 250 miljonit lisaraha ja muuta Eesti taastuvenergiat eksportivaks riigiks. Kuna tähtsamate lubaduste siia kirjutamine oleks vaid selle teksti kordamine, siis mainime selles sektsioonis vaid huvitavamaid.

Valimisprogrammi algus on väga proosaline ja koos EKRE programmiga üks dramaatilisemaid. Ülejäänud sektsioonid on lihtsamini hoomatavad punktide kaupa loetletud lubaduste formaadis. E200 valimisprogrammis on 15 peatükki, millest esimesed viis tähtsat on haridus, julgeolek, valitsemine, energeetika ja kliima.Mitmeid asju lubatakse “välja töötada” ja “soosida”, nagu rahastusmudelit hajaasustusega omavalitsustele või energiasalvestuse lahenduste rajamist, lubatakse “leida raha” vähemalt 500 doktorandi vastuvõtmiseks aastas. Kohustuslik kooliaeg lubatakse tõsta 18. eluaastani, kooli algusaeg lükata kella 8.45-ni, luua Eestisse õhu- ja raketikaitsesüsteem ning e-riigi äpp, keelata kriminaalkorras karistada saanud erakondadel riigirahastuse saamise, anda juurde ressursse elamute renoveerimiseks, kiirendada ohustatud liikide kaitse alla võtmist, anda enne 1991. aastat valminud filmipärand vabakasutusse. Erakond lubab “rekordkiirusel” üles ehitada roheenergia tootmisvõimsused, menetledes planeeringuid 6 kuuga. Soovitakse digitaliseerida jäätmete kogumist ja defineerida abielu kui liit kahe inimese vahel.Üldiselt on valimisprogramm igasuguste regulatsioonide, avalduste ja bürokraatia vastu. Tööõiguse regulatsioone tahetakse lõdvendada. E200 on selle poolt, et valimiskampaaniate kulud kataksid erakonnad vaid liikmemaksudest ja annetustest (mida Eesti 200 sai 2022. aasta neljandas kvartalis ligi 200 000 eurot). E200 armastab väga ettevõtjaid. Nad tahavad, et iga inimese maksud maksaks tema ise, mitte tema tööandja. Partei ei toeta maksude tõstmist (vaid eelarvetulude suurendamise eesmärgil).

Tuleb ära märkida, et E200-l on “valimisprogramm” ja “valimisprogramm 2023”, millest teine on see õige ja esimene sisaldab lubadust anda igale lapsevanemale iga tema alaealise lapse kohta üks hääl valimistel juurde(!!). Nende veebilehtede andestamatul segiajamisel riskite sellega, et Eesti 200 liige kutsub teid pinnapealseks. Tervikprogramm on siin.

 

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

KEM: “EKRE on see vastuoluline partei, need kõige paremad fašistid. Nende nimi on EKRE, mis tähendab “Eesti Konservatiivne Rahva misiganes”. Nad on tugevalt Vanamaa-vastased, nende slogan on “päästke Eesti”, aga ma ei tea, mida see tähendama peaks. Kuuendas klassis ma nägin poiste vetsu seinal haakristi sõnaga EKRE.”

Ahh, EKRE! Fašistide valimisreklaamidest šnitti võtja, Jevgeni Prigožini kavandatud (aga ilmselt mitte läbiviidud) käsi Eesti poliitikasse, geidele Rootsi laevapiletite ostja. EKRE ei ole vahest kõige Venamaa-vastasem partei, arvestades nende soovi mitte osaleda Ukraina sõjas. Nende slogan on täpsemalt “päästame Eesti”, mitte et see eriti tähendusrikkam oleks. Iga valimiskompassi järgi on nad tõepoolest kõige parempoolsem partei.EKRE valimisprogramm on ilmselt kõige dramaatilisem, iga alapunkt algab sõnaga päästame: “Päästame Eesti vaesusest!”, “Päästame Eesti sõjast!”. Programmi punktide teemad on vaesus, sõda, rahvusriik, inimeste tervis, õigussüsteem ja demokraatia. Rohepööret kutsutakse “hullumeelseks”, lubatakse vähendada fossiilkütustele mõjuvad maksud ja suurendada miinimumpalka. EKRE soovib suurendada sõjaväge ja selle kulutusi, samuti mitmelapseliste perede toetusi (muuhulgas soovitakse seostada inimese pension tema laste arvuga). Ülikoolid soovitakse teha täielikult eestikeelseks, soovitakse parandada arstiabi kättesaadavust. Nad on Euroopa Liidu institutsioonidele võimu andmise vastu, vaba turu poolt, kõige viimane punkt terves programmis on “Tühistame kooseluseaduse kui ühiskonda lõhestava ja ühiskonna enamuse hoiakutele vastanduva õigusakti.Päästame Eesti! [sic]”.Teiste valimisprogrammidega võrreldes on EKRE oma väga lühike ja lihtsasti loetav. Keskmise Eesti Matsina tunduks see programm ilmselt kõige arusaadavam. Tervikprogramm on siin.

 

Isamaa

KEM: “Isamaa on nagu EKRE, aga nad ei ole; nad on leebe EKRE nendele, kes ei taha öelda, et and toetavad EKREt. Nende logo on sinine ja ma ei tea, mida nad tahavad.”

Vikipeedia kohaselt on Isamaa rahvuslik konservatiivne partei, mis on tõesti pool EKRE nimest. Isamaa valimisprogramm kasutab unikaalse otsusena Seriifiga fonti. Neil on lühiprogramm, millel võiks olla häbi ennast nii kutsuda oma pikkuse tõttu (8 lehekülge). Lühiprogrammi teemad on rahvus (st rahvastik), eestlus (st haridus ja kultuur), riiklus (st julgeolek), majandus, heaolu (st sotsiaalhoolekanne ja tervis), keskkond ja kodanike riik (st riigivalitsemine).Kuna lühiprogramm on ise lubamatult pikk, võtame siin hoopis selle kokku. Lubatakse suurendada õnneliku paarisuhte loomise ja hoidmise programme, investeerida nelja või enama lapsega perede eluruumidesse, suurendada kaitsekulutusi, kehtestada Eestis elavatele Venemaa kodanikelelojaalsusdeklaratsiooni kohustuse, viia haridusasutused üle mahetoidule, vähendada bürokraatiat. Partei on täielikult vastu uutele maksudele.Tervikprogramm on siin.

 

Keskerakond

KEM: “Keskerakond on matside partei. Nad on kaua aega olnud Tallinna linna omavalitsuses, nad tegid Tallinna liikluse halvemaks. Keskerakond meeldib venelastele, Jüri Ratas onänendega kuidagi seotud.”

Jüri Ratas on tõepoolest Keskerakonna esimees ja alates 2005. aastast on Tallinna linnapea olnud Keskerakonna liige. Ju siis jäävadki Tallinna kõik probleemid nende kaela. Mitte-eestlaste seas on Keskerakond vaieldamatu lemmik.Peatükke on Keskerakonna valimisplatvormil liiga palju, et kõiki nimetada (16 alapeatükki). Väljapaistvalt sai eraldi peatüki endale sport. Hariduses lubatakse suurendada rahastust ja teha riigikaitseõpe kohustuslikuks, lubatakse taastada kaitseväe orkester. Põlevkivisektori süsinikujalajälge soovitakse vähendada läbi “innovatsiooni”, aga lubatakse ka toetada rohenergiaallikaid. Soovitakse vähendada raamatute käibemaksumäära, toetada kirikute igapäevast lahtiolekut ja toimimist (tsiteerides: “Kirikutel on oluline roll rahva kultuuritemplitena”), anda Eesti ettevõtetele sihtotstarbeline miljardieurone abipakett, võõrandada osa riigiettevõtteid aktsiatena ja teha Tallinna ühistransport kõigile priiks. Energiamajanduse osas jätkab erakond põlevkiviga, samal ajal toetades LNG terminali ja tuuleparke.

Keskerakond soovib läbi viia kodanikupalga pilootprogrammi, kehtestada kolmeastmeline tulumaksusüsteem, vähendada ravimite ja toidu käibemaksu, suurendada alampalka 1000 euroni, ehitada Peipsi-äärne kergliiklustee, “vähendada alkoholismi ning uimastitega seotud kuritegude ja õnnetuste arvu” (ilma mingi selgituseta), suurendada piirivalvurite arvu ning tõsta esimese ja teise lapse lapsetoetuseid ning keskmine vanaduspension 100 euroni. Nad soovivad teha Eestis presidendi otsevalimine ja suurendada kohaliku omavalitsuse võimu.Keskerakonna valimisplatvormi pdf-il on ilusti Jüri Ratase ja Tõnis Möldri näod peal. Kohati oli punktide kordamist, aga üldiselt oli see valimisprogramm suhteliselt loetav. Tervikprogramm on siin

 

Reformierakond

KEM: “Ju siis nad teevad palju reforme. Kaja Kallas on seal parteis.”

Reformide tegemine võiks olla kõigi parteide ülesanne. Kaja Kallas kuulub jah reformierakonda.RE valimisprogramm on pidev segu proosatekstist ja punktlubadustest. Programmi peatükid on julgeolek, energeetika, majandus, haridus, kultuur, sotsiaalhoolekanne ja tervis, keskkond ja kliima, maaelu, regionaalpoliitika ning Demokraatia ise.Erakond lubab tekitada mitmeid kaitserajatisi, kiirendada meretuuleparkide rajamist, toetada elamute renoveerimist (rahaga), lõdvendada tööturu regulatsioone, anda riigi kogutavad andmed masinloetavalt ettevõtjatele, ehitada põhimaanteedele sõiduradasid juurde ja Riia-Tartu rongiühendus, teha riigikaitseõpe kohustuslikuks, panna Netflixi eestikeelsed subtiitrid, tõsta pensioni, võtta vastu kooseluseaduse rakendusaktid, vähendada palgalõhet (luues tööandjatele vastava digitaalse instrumendi(?)), maksustada ühekordsete plastpakendite kasutamist, suurendada põllumajandustoetusi, kaotada lasteaia kohatasud ja luua lobbistide register.Reformierakond soosib privatiseerimist ja peab oluliseks hoida maksukoormust (nii) madalana (kui võimalik). Eesti 200 kõrval teine ettevõtjaid armastav partei. Programmi kõige viimasel leheküljel on lühikokkuvõte, mis võiks olla kõige alguses.Reformierakonna programmi 3. leheküljel on väga ilus ja suur pilt Kaja Kallasest, juhuks kui keegi postrit tahab. Tervikprogramm on siin.

 

Rohelised

KEM: “Neile meeldib keskkond ja nad tegid need liikluse rohelised lained, mis tähendavad, et ei saa väga kiiresti sõita. Nad on tuumaenergia vastu, nende logol on jänku, nende seas on ilmselt palju veganeid.”

Kuna Rohelised virisesid Twitteris selle üle, et neid ei kaasatud Delfi valimiskompassi, peame neist ilmtingimata rääkima, kui me ei taha olla nende järgmised ohvrid. Ei, rohelised ei ole seotud liikluse roheliste lainetega ja nende logol on hoopis väikene taim. Samal ajal on nad tõepoolest keskkonna säästmise poolt ja hetkel olemasoleval tehnoloogial põhinevate tuumajaamade vastu.

Roheliste programmi esimene alapunkt on tõepoolest keskkonnahoid, teine energeetika, kus lubatakse üleminekut täielikult taastuvale ja hajutatud energiatootmisele. Kolmandas alapunktis, majandus ja maksud, lubatakse vähendada mitmes valdkonnas makse: mahetoit, innovatiivsed ettevõtted, ühistransport, ehitusjäätmete ümbertöötlemine.Suurendada lubatakse süsinikumakse ja lubatakse sisse viia Tobini maks. Samuti lubatakse üleminekut neljapäevasele töönädalale, mis on hiljutise uuringu kohaselt parem nii produktiivsusele kui ka töötajate vaimsele tervisele. Soovitakse lõpetada SKT kasutamise kui edu näitaja.

Teised programmi punktid on haridus, kultuur, tervishoid, sotsiaal- ja rahvastikupoliitika, põllumajandus, transport, riigijuhtimine, riigikaitse ja välispoliitika. Nendest punktidest jäi silma lubadus Eestis luua kodanikupalk (või noh, 2025. aastast alates kaheaastane pilootprogramm). Samuti soovivad nad Prantsusmaa näitel keelustada poodides parim enne tähtajast üle läinud toidu äraviskamise. Tehakse rohkem rattateid ja rahvahääletuse võimalus. Silmapaistvalt on rohelistel ka eraldi programm Seto keeles. Tervikprogramm on siin.

 

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

KEM: “Nad on EKRE vastased, EKRE teeb alati nende üle nalja. Sotsiaaldemokraadid on noored, värvitud juustega, neil on kõrvarõngad ja septum ninas, nad on väga liberaalsed. Selle erakonna logo on punane. Ükskord nägin ma bussipeatuses Ossinovski valimisreklaami ja mõtlesin, et ta nägu on ka väga punane”

Sotsiaaldemokraatia on liberaalne ideoloogia, pigem selle vasakul tiival. Keskmise sotsiaaldemokraadi nooruse kohta ei oska me kommenteerida, aga valimiskandidaadid tunduvad olevat normaalsetes poliitikuvanustes.Sotsiaaldemokraatide valimisprogrammis on lausa silmi paitav sektsioon “Lühidalt” (lk 4, esimene alapunkt). Tekst on veidi proosaline, aga sisaldab näiteks lubadust tõsta miinimumpalk 1200 euroni ja investeerida 1% SKP-st teadusesse. Kuna valimisprogrammihuviline saab sealt ise kõik tähtsama ära lugeda, mainime selles lõigus ainult huvitavamaid alapunkte täisprogrammist.

Täisprogrammi alapunktid on (ümbersõnastatult) majandus, perekond, haridus, kultuur, tervis, keskkond, keskuse-välised piirkonnad, riigikaitse, ühiskond, valitsemine. Erakond soovib teha töönädala 4-päevaseks (neile, kes ühe päeva nädalas õpivad), katta Eesti 5G internetiga, vähendada jalg- ja tõukerataste käibemaksu, rekonstrueerida Rohuküla-Heltermaa laevateel asuvad kanalid, sisse viia astmelise tulumaksusüsteemi ja ajutise riigikaitsemaksu, suurendada rahastust laste teraapiateenustele, keelustada veebiennustusmängude reklaamid, pikendada koolikohustust 18-aastaseks saamiseni/kutse omandamiseni, teha “tubakatooted lastele kättesaamatuks” (ilma selgituseta kuidas) ning viia läbi liikumispööre, mis on lihtsalt huvitav nimi spordi rahastamisele. Programmi järgi taastatakse turbamaardlatel sooalad ja vähendatakse metsaraiet (säilitades töökohti, muidugi), idapiir ehitatakse täielikult välja. SDE soovib vähendada annetuste mahtu, mis üks füüsiline isik võib aastas ühele erakonnale annetada, ning kärpida valimistele kulutatava raha mahtu.

Programm oli lihtsasti loetav, ehkki mõned punktid oleks vahest vajanud selgitust (“tööandjapension”?). Lühikokkuvõte kõige alguses on küll midagi, mille kõik parteid võiksid kasutusse võtta. Tervikprogramm on siin.

 

Aga mida arvavad naised ja kristlased?

Naiste austajate ja Eesti hümni lauljatena küsime siinkohal ka abi ühelt feministlikult ja ühelt kristlikult organisatsioonilt.

Feministeerium, ilmselt Eesti üks tähtsamaid feministlikke organisatsioone, on teinud valimisest mitmeid artikleid, nendest kõige üldisem ja lühem “Keda valida?”. Selles artiklis vaadeldi erakondade lubadusi organisatsioonile tähtsate teemade osas: nõusolekuseadus, abieluvõrdsus, võrdne kohtlemine, vaenukõne, sooline võrdsus. Kõige paremad tulemused said Sotsiaaldemokraadid, Rohelised, ja Eesti 200, kõige halvemad EKRE (muidugi) ja Isamaa.

Eesti evangeelse luterliku kiriku “Ristiinimese valimislabürint” ei andnud nii otseseid skoore (paistab, et 2019. aastal oldi autori hinnangute peale vihane). Paistab, et autorile on tähtsad kirikute rahastamine ja Jumala eest (pun intended) samasooliste abielu ja kooselu vastu olemine. Keskerakonna, EKRE ja eriti Isamaa sektsioonid on positiivsed, Eesti 200 ja Rohelised kaotavad palju punkte eutanaasia toetamise eest. Sotsiaaldemokraadid võidavad vaevu vähegi toetust oma lubadusega topelttasustada pühapäeval töötamine. Autorile ei meeldinud, et Reformierakonna valimisprogrammis ei räägitud väärtustest, vahest võiksid nad teinekord kõige ette lisada lause “Me toetame headust ja tõde”.

Juhul, kui me ei maininud sinu lemmikerakonna lemmiklubadust või jäi meil midagil kahe silma vahele, palun saata kõik hate mail aadressile Lossi plats 1a.

Lõpetuseks ka üks hea meem, et kogu see asi veidi lihtsamaks teha

Sobiva erakonna leidmine

Autor: Ingrid Mölder

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga