Tartu rahu 103. aastapäev

“Tartu rahuleping on 2. veebruaril 1920 Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel Tartus sõlmitud rahvusvaheline leping, millega lõpetati vabadussõda, määrati Eesti idapiir ning Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust.”

Nõnda kirjutab meile Vikipeedia ning – nagu iga keskmine reaalikas – oled kindlasti juba arvutanud, et sellest on möödunud täpselt 103 aastat. Ajaloolise tähtsusega Tartu rahu on traditsiooniliselt tähistatud Reaali Poisi juures, ja nii ka tänavu. Samuti oli Reaalil see aasta au ka tseremoonia- ja kõnedejärgset koosviibimist korraldada. See toimub iga aasta erinevas G5 koolis.  

Kahtlemata oli ka progeklass sel üritusel esindatud – see aasta meie lugupeetavate Kaspar Pajo, Hedvig Kikase ja Lotta Mii Hasa poolt (vt illustreeriv foto). Tartu rahu tähistamisel pidasid kõne REK-i president Sten Martin Kabrits ja koolijuht Ene Saar, kes tuletasid meile meelde Tartu rahu olulisust, eelkõige kui diplomaatia võitu. Ühtlasi oli kokkutulek viis mälestada Reaali Poisi juures vabadussõjas langenud õpetajaid ja õpilasi.

Kaspar Hendrik Pajo, Hedvig Kikas ja Lotta Mii Hasa 11.a-d esindamas. Allikas: Karl-Joosep Onoper. 

Autor: Lotta Mii Hasa

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga