Külma sõja aegset Euroopat käsitlev teemapäev

Laupäeval, 24. aprillil osales meie 138. lend koos vanemate gümnaasiumi- ja põhikooliastme lendudega ning ligi 200 õpilasega Eesti eri koolidest huvitaval Riigikantselei korraldatud külma sõja aegset Euroopat puudutaval teemapäeval. Esinejateks olid erinevate Euroopa riikide praegused ja endised ajalooõpetajad: Niina Väntanen Soomest, Jacek Staniszewski Poolast, Stine Isaksen Taanist, Miguel Barros Portugalist ja Vassiliki Sakka Kreekast. Eestit esindasid meie oma Reaalkooli abituriendid Hugo Kivilo ja Sten-Markus Reintam ning Tartu Ülikooli magistrant Katariina Sofia Päts (vil! 132).

Väliskülalised avasid põhjalikult nende koduriikide käekäiku nii külma sõja ajal kui ka sellele eelnevatel perioodidel. Kuulsime lugusid nii siit kui sealtpoolt Raudset eesriiet. Elulisteks ning paremini jälgitavateks muutsid esitlusi esinejate isiklikud kogemused tollest ajast.

Välisesinejate vahepeale saime kuulda ka Katariina Sofia Pätsi loengut laulvast revolutsioonist ning teemapäeva lõpetuseks tutvustasid Hugo Kivilo ja Sten-Markus Reintam USA välispoliitikat külma sõja ajal ja selle mõjusid ning tagajärgi Euroopale.

Tehnilistele viperustele vaatamata oli tegu silmiavardava veebiteemapäevaga, mis oleks aga päriselt kohapeal kuulates kindlasti veel kaasahaaravam olnud.

Robert Pappel

Lisa kommentaar