Andreas Otti ja Maria Paalma arvamus veebiajakirjandusest

            Uurisime nelja veebiportaali: err.ee; postimees.ee; ohtuleht.ee; elu24.ee. Kõige uudisväärtuslikumad uudised on Eesti Rahvusringhäälingu portaalis. Järgmisena tulevad Postimehe, seejärel Õhtulehe ning Elu24 uudised. Leidsime palju pseudouudiseid, suure osa neist leidsime Elu24 ja Õhtulehe portaalidest. ERR ning Postimees on rohkem kvaliteetuudiste avaldajad.

            Kui võrrelda nelja portaali kujundusi, siis leiame palju erinevusi. ERRi kujundus on tagasihoidlik ning ametlik. Postimehe kujundus on reklaamiv, kuid siiski ametlik ja infot edastav. Õhtulehe kujunduses leiame kõige rohkem reklaami kõigist neljast portaalist ning kujundus on üldjoontes vaba. Elu24 kujundus on samuti vaba, kuid reklaami on teistega võrreldes rohkem.

Veebilehe uudisväärtuslikkust on väga hea hinnata selle järgi, mis on veebilehe esimene uudis. Meid köitsid veebiportaalidest kõige rohkem järgmised uudised:

ERR:   “Aaviksoo: Eesti koolides jäävad tõelised talendid tähelepanuta.”

Õhtuleht: “Narva saadikud tõstsid kolmandiku võrra oma palka.”

Postimees: “Ettepaneku NATO avalduseks Ukraina kohta tegi Eesti minister.”

Elu24:  “Politsei: Paul Walkeri auto ei osalenud võidukihutamises.”

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõik veebiportaalid pakuvad erineva sisu, kvaliteedi ning usaldusväärsusega teavet. Enne tuleks hoolikalt tutvuda väljaandega, kui kontrollitud infot sealt leiab. Samuti on inimesed erinäolised ja nende soovid ning eesmärgid eriilmelised, osa otsib lihtsalt kõmu ja loeb kollast ajakirjandust, osa pöörab tähelepanu kvaliteedile ja loeb uudisväärtuslikku kirjandust.

Andreas Otti ja Maria Paalma

3.detsember 2013

Lisa kommentaar